Ако централизираната платформа за електронни търгове за лекарствата се въведе, тогава ще има положително развитие за пазара и цените им. Това заяви пред bTV бившият министър на здравеопазването Петър Москов. Думите му са по повод скандала с различните цени, на които купуват лекарства частните и държавните и общински болници.

Той изтъкна, че още през 2016 г. неговата администрация е направила обществена поръчка и е избрала фирма за подобен регистър. Следващият екип на здравното министерство обаче не е направил нищо тя да заработи.

Москов обясни, че за платформата, предложена от екипа на д-р Пламен Русев, е била поискана много висока цена, поради което е била избрана друга фирма. Той потвърди обаче думите на Русев, че навсякъде, където работи електронната система, лекарствата поевтиняват с 20%.

С промени в закона уеднаквяват цените на лекарствата за частни и държавни болници

С промени в закона уеднаквяват цените на лекарствата за частни и държавни болници

Кирил Ананиев праща данъчните да проверяват частните болници

Според бившия здравен министър поправките в Закона за обществените поръчки, прокарани през 2016 г., с които частните болници са освободени от процедури по ЗОП при поръчка на лекарства, за които плаща НЗОК, са лобистки.

Припомняме, в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

Болниците искат НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците

Болниците искат НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците

Било по-ефективно, отколкото да се обявяват обществени поръчки

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

По-късно беше решено че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени.

Болниците пък настояха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.

Частните болници предлагат НЗОК да договаря лекарствата на онкоболните

Частните болници предлагат НЗОК да договаря лекарствата на онкоболните

От Асоциацията на частните болници изразяват готовност да се включат в работата за промяна на наредбите