Приоритетите на министерство на здравеопазването по време на нашето Европредседателство са младежта и децата и ефективността на лекарствените продукти в двата й аспекта- терапията и използването на публичните средства. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола в ресорната комисия.

Ананиев беше категоричен, че ще се обвърже здравната политика за децата с другите политики.

Ще има дебат за маркетинга на храните, защото много от тях имат лъскави и красиви опаковки, но са вредни за децата. Също така ще се разискват диетите и как се отразяват на младите хора.

Ще има специална кръгла маса за традиционните български храни и техния износ.

Европа е разделена на две относно дебата за новите лекарства, защото има натиск от големите фармацевтични фирми бързо да се въведат, без да има достатъчно изпитания за тях. Ще се проведе дискусия по темата по време на Европредседателството, стана още ясно от думите на Ананиев. Той допълни, че в много от европейските страни е въведен мораториум върху новите лекарства.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Цветан Цветанов призова да не се спекулира с онкозаболяванията и пациентите

Припомняме, депутатите днес отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете по Бюджета на НЗОК за 2018 г., които засягат иновативните лекарства.

Още във вторник на извънредно заседание на бюджетната комисия стана ясно, че най-вероятно народните представители няма да се откажат от текстовете и да зачетат ветото.

Днес в парламентарна зала за Бюджета на НЗОК гласуваха "за" 126 народни представители, а 95 бяха "против".