Българските граждани, пристигащи от държави от "червената зона" на коронавирусната пандемия, вече ще могат да влизат в България без карантина въз основа не само на сертификат за ваксинация, но и на сертификат, че са преболедували COVID-19.

Това е регламентирано с промяна в заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров за режима на влизане в страната ни съобразно разпространението на COVID-19 в държавата, от която идват пътуващите. Промяната влиза в сила от днес.

В случай, че влизащите на българска територия разполагат с документ за преболедуване, те ще трябва да представят и отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа преди отпътуването.

Ако пристигащите от чужбина български граждани не представят нито един от изискваните документи, те ще бъдат допускани в страната, но подлежат на 10-дневна карантина.

По време на карантинния срок те могат да пребивават в дома си или на друго място за настаняване, което трябва да посочат като адрес на пребиваване.

Чужденците, които не представят сертификат за ваксинация или преболедуване от COVID-19, ще могат да влизат у нас с отрицателен резултат от PCR-тест, но също ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Припомняме, извънредната епидемична обстановка у нас беше удължена до 31 август. Междувременно се отбелязва нарастване на показателите за заболяемостта. През изминалото денонощие делът на положителните проби е 1.37%.

Ковачева: Заповедта за червена зона противопоставя ваксинирани и преболедували

Ковачева: Заповедта за червена зона противопоставя ваксинирани и преболедували

Повод за препоръката й са десетките жалби

По-рано омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването, в която се застъпи за правата на българските граждани, идващи от страните в т. нар. "червена зона", определени на база брой заболели от COVID-19.

Повод за това станаха десетките жалби, постъпващи в институцията на обществения посредник след обявената на 27 юли 2021 г. нова заповед на здравния министър за въвеждане на поредните временни противоепидемични мерки за влизащите на територията на страната лица, в сила от 29 юли 2021 г.

Според Ковачева, с тази заповед се създават предпоставки за нарушаване на правата на преболедувалите лица.

Нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19

Нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19

Те ще важат от четвъртък