3000 дози от лекарство с моноклонални антитела вече са в България. Това съобщи за Нова телевизия председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова.

Тя посочи, че медикаментът е за средни до тежки случаи на COVID-19, прилага се венозно в болнични условия и пречи на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела.

Сербезова заяви, че има данни, че, ако се приложат до седмия ден, намаляват със 70-80% вероятността при усложнения.

Относно таблетките за лечение на COVID-19 на Merck тя посочи, че те намаляват с около 50% вероятността от усложнения. Те са за петдневно домашно лечение и ще бъдат налични догодина.

До месец у нас влиза ново лекарство срещу COVID-19, ще се слага подкожно

До месец у нас влиза ново лекарство срещу COVID-19, ще се слага подкожно

Страната ни е поръчала и 20 000 дози COVID хапчета

Председателят на БФС обясни, че има глоби до 10 000 лв. за неподадена или невярно подадена информация за наличност на лекарства, като тази информация трябва да се подава ежедневно от аптеките.

Тя обясни, че се анализира дали има по-малко от 65% от необходимото месечно потребление на базата на количествата за шест месеца назад, като системата автоматично генерира списък. По нейни думи за 277 лекарства съществува вероятност от недостиг.

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

То е разработено от американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback

Сербезова уточни, че причините може да са както проблеми в производството, така и износът в чужбина.

По нейни думи поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само за COVID-19. Според нея е трябвало да има възможност за генерично предписване или заместване на лекарства, да не се връща пациентът. Както и по-рано, да има забрана за износ за лекарствата, за които има недостиг.

Тя посочи, че при безплатните лекарства има две категории - напълно безплатни и частично заплатени.