Изписаха пациента, на когото бе направена първата белодробна трансплантация, извършена в България. Интервенцията бе направена в УБ "Лозенец", съобщиха от болницата.

70-годишният Мариян, който в края на октомври 2019 г. получи нов шанс за живот, вече е с много добри жизнени показатели и се завърна у дома. 

Първа белодробна трансплантация в България

Първа белодробна трансплантация в България

Д-р Игор Тодораке от Хановер и д-р Любомир Спасов водиха екипа на болница "Лозенец"

"Изключително благодарен съм на целия екип на болница "Лозенец" и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори шанс", заяви Мариян по време на изписването си. На щастливия момент присъстваха всички лекари, взели участие в белодробната трасплантация и в лечението му.

Белодробната трансплантация на Мариян бе извършена на 26 октомври тази година от екип на УБ "Лозенец". Екипът бе ръководен от проф. д-р Любомир Спасов с участието на д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи около 6 часа.

От болницата увериха, че 2019 г. е знакова за българската хирургия. Тази година бе извършена първата белодробна трансплантация и се навършиха 15 години от първата извършена трансплантация на черен дроб в България.

15 г. от първата трансплантация на черен дроб в България

15 г. от първата трансплантация на черен дроб в България

Малката Памела Пекова е първият пациент у нас

През ноември 2004 г. малката Памела Пекова стана първият пациент с присаден черен дроб в България. Тогава тя е едва на 7 месеца. Тогавашната трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ "Лозенец" с участието на проф. Масимо Малаго.

Към днешна дата екипът на УБ "Лозенец" има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.

Първата белодробна трансплантация в България през тази година, както и първата трансплантация на черен дроб преди 15 години - и двете са направени в Университетска болница "Лозенец". Те са безспорен пробив на медицината в страната, категорични са медиците.

Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно

Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно

Министерството убеждава, че полага усилия, България да се включи към Евротрансплант