"Студеното време може да доведе до неприятни последици върху кожата. Най-честите "белези" от тези температурни разлики са силно зачервяване, кожата става изключително чувствителна и раздразнена, започва да се лющи".
Това заяви пред News.bg д-р Весел Кантарджиев - началник на Отделение по дерматология към Военномедицинска академия.

Затова е необходима дълбока хидратация, за да се поддържа мекотата и свежестта на кожата през зимния сезон. Оказва се, че зимата е благодатен период за обостряне на редица заболявания. Обикновено през тези месеци зачестяват пациентите с атопичен и себореен дерматит, екземи по ръцете и краката, псориазис, херпесни инфекции. И разбира се - студовата алергия, подчерта Кантарджиев.

Студовата алергия се характеризира със зачервяване на кожата, силно сърбящи обриви, които могат да се появят по всяка част от тялото. Симптомите обикновено отшумяват бързо, но е препоръчително при появата им да се потърси специалист, който да установи дали това наистина е студова алергия и ако да - да се назначи адекватно лечение, препоръчва докторът. Малките деца и младите жени преобладават сред пациентите ни със студова алергия.

Много важно е и използването на различни омазняващи кремове, които да са съобразени с индивидуалните характеристики на кожата на всеки пациент, препоръчва Кантарджиев.

Още по темата за кожните проблеми през зимата може да прочетете в интервюто на Диляна Панайотова с д-р Весел Кантарджиев.