Най-лошият сценарий е изчерпване на капацитета на болниците - препълване на лечебните заведения, липса на апаратура за кислородо лечение, недостиг на персонал. При тези темпове на разпространение на инфекцията това ще се случи до 10 - 15 дни. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров. В интервю за Нова телевизия министърът увери, че вече е задействан механизъм в рамките на Европейския съюз за помощ в рамките на Общността, за да получим техническа подкрепа, но и да можем да транспортираме болни в други държави.

Стойчо Кацаров няма намерение да подава оставката си - "да изоставиш системата в момента" е най-голямата глупост и безотговорност. Аз не участвам в политическата битка, не съм кандидат на никоя партия. По думите му на вълната на популизма политическите партии искат да трупат дивиденти и не иска изобщо да ги коментира. Кацаров увери, че приема критики, но и много грешки могат да му бъдат приписани. Уверен е обаче, че генерално кризата е управлявана добре.

Партии в един глас срещу последните епидемични мерки

Партии в един глас срещу последните епидемични мерки

Искат отмяна на заповедта или оставката на Кацаров

"Но вижте каква е реакцията, включително и на политическите партии. Понеделник бях атакуван заради големия брой починали и заразени, във вторник - бях атакуван защо въвеждам мерки. Как се излиза от тази ситуация? Същите хора, които ме атакуваха септември месец, че въвеждам и най-меките мерки, сега ме критикуват, че същите тези мерките са закъснели", коментира Стойчо Кацаров и призова: "Хайде уточнете се!" Здравният министър пита и иска политическите партии и лидери да заявят - каква е тяхната алтернатива, какво предлагат в момента, но не назад във времето.

Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления сертификат

Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления сертификат

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация

За мерките и плана в следващите дни:

Стойчо Кацаров заяви, че първите, за които ще бъдат разхлабени мерки, са учениците и то учениците от 1 до 4 клас. Това обаче може да стане при въведени зелени сертификати за учители. В момента се обсъжда с родителите и организации възможността за въвеждане на щадящи тестове за учениците.

Здравният министър подчерта, че вече веднъж са увеличили границата за затваряне за присъствено обучение на училищата, но сега вече София е с разпространение над 900 на 1 милион население. Той би отворил училищата веднага, щом е възможно това и е готов и да не чака десет дни или две седмици. Кацаров увери, че ясли и детски градини няма да бъдат затваряни.

За критиките за въведени сертификати за лекари и медицински работници, Стойчо Кацаров припомни основата на медицината и първото правило - "Не вреди." Министърът се позова и на мнението на експертите, че ваксинираните осигуряват сравнително безопасна среда.

Побългаряването на зеления сертификат с разновидност да се издава такъв след първа доза Кацаров обясни с логиката, че дори и след първата игла вероятността да заразиш е значително по-малка. И след втора доза има такава вероятност, но ние поемаме такъв риск.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат

Ваксинация и зелени сертификати за държавната администрация също се обсъжда в момента и вероятно ще стане факт до няколко дни.

Също така всички проверяващи трябва да са ваксинирани или със зелен сертификат. Органите на реда имат право да искат лична карта за проверка и ще го правят. На въпрос дали няма така да има много измами с чужди и фалшиви сертификати, Стойчо Кацаров отговори, че ако изхождаме от това, че целият народ се състои от мошеници, то никакви мерки не биха ни помогнали да преминем през тази криза.

КЗД препоръчва на Кацаров да разгледа отново заповедта си

КЗД препоръчва на Кацаров да разгледа отново заповедта си

Комисията е готова да разгледа всяко отделно оплакване за дискриминация