Притеснена съм от тази безотговорност, която виждаме сега. Тази безотговорност и последствията могат да бъдат д-р Мария Миланова от "Пирогов".

В болницата продължават да пристигат и спешни пациенти, които са с различни други заболявания и травми и са за клиниките по ортопедия, травматология.

Кардиологично болните пациенти действително се свързват с нас, това е рисков контингент. Ясно е, че пациенти с придружаващи заболявания като диабет, артериална хипертония, са най-застрашени. В тази ситуация - на социална изолация, те не винаги регулярно се срещат с личния лекар и специалист и има опасност да бъде пропуснато състояние, което да допусне приемът им в болница, каза д-р Миланова.

Тя препоръчва пациентите да наблюдават симптомите като високо артериално налягане, да се придържат към предписаната им терапия, да се постараят да си набавят необходимите медикаменти. Свършване на опаковка лекарство може да доведе до сериозни последици, каза медикът.

Тя препоръча близките на болните да имат ангажимент да следят и набавят медикаментите. Когато имат оплаквания, не бива да се задържа посещението - по телефона или по интернет да не се изпусне момента, в който такъв пациент да бъде приет в болница.

Много пациенти са се възползвали от това приложение. Първоначалната идея беше да си помогнем в триажа на "Пирогов" и се радваме на голям интерес.

За приложението, на което хората се регистрират за COVID-19, тя обясни, че една от целите на това приложение е пациентите да не дойдет в "Пирогов". Излишното струпване на пациенти може да повиши риска за пациента, за персонала, а пациент, който е крайно нуждаещ се, може да чака повече.

Излишното отиване с по-леки симптоми може да попречи на правилната обработка на пациента, обясни д-р Миланова.

На финала тя призова гражданите: "Останете си вкъщи".