Смятам, че това, което постигнахме днес на съвещанието на надзорния съвет на НЗОК е много добро и ще е от полза за всеки.

С тези думи председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев откри днешния брифинг за финализирането на параметрите по отношение промяна на текстовете на Националния рамков договор.

Лекарски сдружения: Ние сме европейски лекари, работим в европейски болници

Лекарски сдружения: Ние сме европейски лекари, работим в европейски болници

НЗОК дължи на български болници над 122 млн. лв.

Грозев допълни още, че може да се създаде един доста добър договор за българските стандарти, който ще бъде по-добър от този през 2017 г.

Повишени са както финансовите му параметри, така и болничната и извънболничната помощ, коментира той. Грозев припомни, че се предвижда увеличение на цените на над 135 клинични пътеки, а финансирането по основните пера в Рамковия договор е увеличено в сравнение с миналата година.

Той добави, че не може да коментира таксата за извинителната бележка на учениците, но тя ще бъде извадена от пакета на общопрактикуващите лекари. От тази година услугата ще се заплаща и ще е на стойност 3 лева.

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Петър Москов: Министър Ананиев има право да изисква всичко

Грозев каза още, че е предвидено десетте минути да не бъдат изискуеми при профилактичния преглед при джипито. Профилактичният преглед е поетапен преглед и тези минути могат да бъдат отчитани и при следващ преглед.

На въпрос дали приема оставката на председателя на НЗОК Камен Плочев, той отговори, че по време на заседанието на комисията темата не е коментирана и подчерта, че не е оторизиран да взема отношение по такъв въпрос.

По думите на Грозев обаче всяко едно такова напрежение не е добро за българското здравеопазване.

Отношение по темата взе и зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Високопоставен политик в управлението заплашвал шефа на НЗОК

Високопоставен политик в управлението заплашвал шефа на НЗОК

Камен Плочев бил предупреден чрез приятел

Тя заяви, че на днешното си заседание председателите на надзорната комисия на НЗОК са успели да финализират единствено преговорите по промяна на текстовете на Националния рамков договор (НРД). "Това е единствената причина, поради която се събрахме днес", заяви Начева.

На въпрос дали се е опитала да назначи друг човек на позицията на главния секретар на НЗОК, тя отговори, че това са административни неща, които не би трябвало да създадат проблеми. По темата с оставката на Камен Плочев, Начева увери, че би могла да работи с всеки един човек като член в НЗОК.