Внушението че лекарите са лошите хора с големи заплати е абсолютно неправилно и некоректно. Това заявяват в декларация, разпратена и до медиите, от БЛС, в която се изказва и угриженост, че специалисти, с които работят ежедневно в екип, индиректно застават срещу тях - лекарите.

Български лекарски съюз с безпокойство е проследил вчерашната среща в Министерски съвет между премиера и медицинските сестри, както и последвалите публикации в медиите и тиражираните в публичното пространство внушения и твърдения.

Внушението, че лекарите са "лошите хора с големи заплати" е неправилно според БЛС. "Остро възразяваме срещу направените внушения, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите", заявяват от БЛС и посочват, че това са същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Протестиращи медици преспаха пред Министерския съвет, искат Борисов да ги приеме

Протестиращи медици преспаха пред Министерския съвет, искат Борисов да ги приеме

"Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени"

Това е внушение, което внася допълнително напрежение в съсловието, задълбочава конфликта и противопоставя работещите в сектора. От БЛС подчертават, че от тази ситуация не печели никой - нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите - има само губещи.

В декларацията се посочва и че заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.

БЛС не е спирал да се бори за достойното заплащане на своите колеги, заявяват още от съсловната организация и припомнят, че тази година те са успели да извоюват в Националния рамков договор (НРД) за 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки - единственият за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно на заплатите на всички работещи в системата, и на медицинските сестри.

Болниците творят такси и услуги и шокират здравните застрахователи

Болниците творят такси и услуги и шокират здравните застрахователи

От Асоциацията на дружествата за здравно застраховане не могат да бъдат коректни към клиентите си

Също така БЛС за първи път е извоювал да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи, както и в преговорите по НРД Лекарският съюз е поканил за първи път ръководството на асоциацията на специалистите по здравни грижи.

"БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал - има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи", заявяват в декларацията си българските лекари.

Медсестри на протест пред НЗОК - искат да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г.

Медсестри на протест пред НЗОК - искат да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г.

Те негодуват, че само БЛС представлява работещите в здравните заведения