Парите за доболнична помощ са символично увеличени. Това становище изразиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари ден след като председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев обясни, че има съвпадения в предложения от държавата бюджет и този, определен от съсловната организация.

Държавата и БЛС с близки предложения за бюджета за 2018-та

Държавата и БЛС с близки предложения за бюджета за 2018-та

От Касата предлагат около 3,859 млрд., от БЛС - около 3,855 млрд. лева

От сдружението на общопрактикуващите лекари настояват да бъде обсъдено тяхното предложение за бюджет, изпратено до управителя на НЗОК д-р Камен Плочев и да преразгледат предложението си за бюджета за 2018 г. като се съобразят с исканото увеличение с 25 млн. лева.

Това предложение е близо до предложението на БЛС за разпределение на бюджета в системата на здравеопазването, уточняват от сдружението си и заявяват готовност за съвместно обсъждане, както и публичен дебат по темата.

Лични лекари от 18 области протестират

Лични лекари от 18 области протестират

Общински и частни болници решават дали ще подкрепят колегите си

Личните лекари определят като липсващо увеличението за Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) - 200 хил. лв. или 0,008 %, или по 3,70 лв. месечно за всяка една практика за първоначална извънболнична медицинска помощ за 2018 г.

Решението противоречи на определената приоритетна политика в Националната здравна стратегия 2020, насочена към изграждане и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати.

Още 405 педиатри и 437 лични лекари нужни у нас

Още 405 педиатри и 437 лични лекари нужни у нас

Системата катастрофира при първия си допир с пациентите, отчете Москов

От сдружението на личните лекари се позовават на доклада на Световната банка "Бележки по политиката за реформа на здравния сектор", според който е необходимо да се заделят нужните ресурси за извънболничната помощ.