"Проблемът с ваксините за деца, внесени от Турция, е административен, а не медицински." Това заяви в ефира на „Събуди се” доц. Атанас Мангъров.

Той увери, че медикаментите не са опасни за здравето на най-малките.

„Категорично заявявам, че ваксината „Пентаксим” не е опасна и е идентична с ваксината, която се използваше доскоро у нас. Просто тя се внесе, защото в нашата страна възникна проблем”, заяви шефът на Детското отделение в Инфекциозна болница.

Мангъров обясни, че в Турция всяка година се раждат около 1,2 млн. деца и същите тези ваксини се поставят и на тях.

Колкото и шаблонно да звучи, майките няма от какво да се плашат, защото проблемът не е свързан с безопасността на ваксините, а е чисто административен.

Доцент Мангъров съветва майките "да не дават ухо на приказките”.

„Ваксините, които се използват в момента, са много добри и спрямо тяхното качество не може да има никакви съмнения”, заяви отново позицията си лекарят.

По отношение на ваксината, която е за хепатит Б, Мангъров заяви, че тя е била позволена у нас до 2007 година, т.е. до влизането ни в Европейския съюз.

След регулациите обаче това се е променило и вече ваксината не може да се използва. „Внесена е по неизвестни за мен причини”, заяви Мангъров и посочи, че доколкото знае тя се намира в склад и не се разпространява.

Припомняме, само през изминалата седмица на здравния министър Петър Москов се наложи два пъти да обяснява, че ваксините „Пентаксим”, като част от имунизационния календар на българските деца, са напълно безвредни и кампанията срещу тях не е в полза на здравето на нацията.

Въпреки това в един и същ ден от прокуратурата излязоха със забрана за ползването им.