Държавата се задейства отново за закупуването на медицински хеликоптери, с оглед на провала на предишната процедура за закупуване на такива машини и факта, че България е единствената страна в ЕС, която все още няма въздушна спешна помощ.

С едно уточнение обаче - безплатна ще бъде единствено спешната помощ, а не курсовете, които се правят с цел търсене и спасяване. Това коментира в кулоарите на парламента служебният транспортен министър Христо Алексиев.

"Важно е да се направи разграничаване между спешна медицинска помощ и търсене и спасяване. Таквава дейност - за търсене и спасяване, също ще бъде поверена на правителствения авиоотряд. Тук трябва да се знае, че това, както във всички страни, е дейност, която е платена. Спешната медицинска помощ се финансира от държавата, но курсовете за търсене и спасяване трябва да са платени", каза той.

Медицинските хеликоптери идват поетапно, но няма да е преди края на 2023 г.

Медицинските хеликоптери идват поетапно, но няма да е преди края на 2023 г.

Ще бъдат позиционирани по граждански и военни летища

Преценката кой случай е спешен и кой не следва да се прави от Министерството на здравеопазването, като ще се прави и преценка дали да се прати линейка, или да се вдигне медицински хеликоптер.

"Ако някой се е изгубил в планината, тогава също може да бъде вдигнат хеликоптер, но това трябва да става срещу заплащане. Не може с парите на данъкоплатците да става това", разви позицията си Алексиев.

Държавата иска да закупи вертолетите по схемата на т. нар. "сух лизинг", като срокът за подаване на оферти е до 16 януари.

"Надграждаме модела на спешна медицинска помощ по въздух, на Министерство на транспорта е поверено да управлява този модел. Служебното правителство в последните си дни създаде една структура, която не успя да проработи добре, което наложи да преосмислим тази дейност. Анализите показаха, че тази дейност би била по-успешно изпълнявана, ако бъде поверена на правителствения авиоотряд (Авиоотряд 28 - бел. ред.)", подчерата шефът на транспортното ведомство.

ПСС готова да лети, хеликоптерите обаче ги няма

ПСС готова да лети, хеликоптерите обаче ги няма

Държавата да определи какво иска, апелират от Планинската спасителна служба

Припомняме, на 28 ноември стана ясно, че е прекратена обществената поръчка за медицински хеликоптери, тъй като е подадена само една оферта в процедурата, която надвишава заложения финансовия ресурс. В предложената оферта на компанията Leonardo S. p. A. се посочва цена на изпълнение на поръчката в размер на 123 363 956 лева без ДДС, докато поставеното от възложителя условие е да не се надвишава 102 589 827. 80 лева без ДДС финансов ресурс.

Потенциалните кандидати имаха възможност да подават офертите си за участие в поръчката до 1 септември 2022 г., чрез платформата ЦАИС.

След прекратяването на обществената поръчка от Министерство на здравеопазването създадоха поредната работна група, която да преразгледа обществената поръчка и нейните параметри, като обещаха прозрачност. Също така увериха, че няма да има сериозно забавяне, което да провали закупуването, тъй като дейностите са включени и в Плана за възстановяване и развитие.