Не можем да кажем, че пандемията от коронавирус приключва, защото ваксинацията в България е на много ниски нива. В Китай и страни от Западна Европа има покритие от 50%, в бившите социалистически страни над 30%. Това заяви пред бТВ доц. д-р Михаил Околийски, председател на СЗО за България.

По думите му лятото се очаква да се постигнат 60% ваксинирани, за да може да се постигне обществен имунитет, за разлика обаче у нас ваксинационното покритие у нас е 10%, което ни кара да бъдем притеснени какво ще се случи наесен, дали коронавирусът няма да се върне.

Михаил Околийски коментира и делта варианта на вируса, разпространен в Индия, който е много вирулентен, разпространява се много по-лесно и води до по-големи щети, при него единственото противодействие е ваксинацията. "Така че, дали ще успеем да опазим хората и здравето, зависи от маските и физическата дистанция, но се вижда, че когато имат нужда да се събират, може лесно вирусът да припламне, като пример са мачовете", каза експертът.

СЗО заговори за това, че китайското правителство не е прозрачно и не даде достъп до данни и екипите не отидоха в Ухан, за да изследват вируса, което създаде проблеми на СЗО и цялата общност как се е появил вирусът. Целта не е да се обвини Китай, а да се справим по-добре с вируса, добави Околийски.

Главоболие, възпалено гърло и хрема - симптоми на COVID вариант Делта

Главоболие, възпалено гърло и хрема - симптоми на COVID вариант Делта

Младите са с по-леки симптоми, но могат да заразят повече хора

Разглеждат се всички версии, на срещата на Г-7 се е говорило дали не е създаден изкуствено вирусът - в лаборатория, съобщи той.

Останаха скрити някои от клиничните данни при първите хора, при които е установен вирусът, каква е била клиничната картина, как са били лекувани, има слухове и данни, има хора, които в първия момент при появата са развили тежка клинична картина, данните трябва да бъдат споделени от Китай, обясни той. Данните обаче се анализират, категоричен е Околийски.

Дали да очакваме нова вълна през септември - директорът на СЗО за България уточни, че топлото време не спира вируса, пример е Индия. Цялата защита днес зависи от това как се справяме в момента, данните за коронавируса намаляха като честота и смъртност, затова се стовари опустошителна вълна. Михаил Околийски обясни, че еврокомисарят по здравеопазване е в страната, защото всички сили, които трябва да положим, са към забавянето от останалите страни във ваксинацията - при възрастни, здравни работници, само 20% от медицинския персонал е ваксиниран въпреки твърденията на ръководни кадри, че са повече. Ако влезе делта вариант по линия на бизнес пътувания, това е опасно, смята специалистът.

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория не може да бъде изключена

Това изтъкват водещи учени

В националния център по заразни и паразитни болести има учени на световно ниво, които правят мониторинг на това какво циркулира в България, обясни шефът на СЗО. Околийски коментира, че в Плана за възстановяване и развитие не е имало предложения за средства България да се справи с коронавируса и бъдещи патогени.

Защо страната ни има най-високата смъртност, специалистът смята, че анализът на МЗ и НЗОК е много важен. Освен хората, които загубиха живота си, много хора с хронични заболявания усложниха заболяванията си починаха от тях. Има и трети ефект от постковид, хора, които са преболедували и оздравели, след 12 седмици започват да развиват симптоми, които не очакват - инсулти, усложнени белодробни заболявания и т., обясни Михаил Околийски.

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

Хипотезата била правдоподобна и заслужава допълнително разследване

Той съобщи, че здравният министър Стойчо Кацаров е обещал да има единен протокол за лечение на постковид, СЗО е разпределило на всички РЗИ вече свой протокол за лечение и грижи след заболяването - физически упражнения, хранене, психично здраве и т.н. 30% от преболедувалите развиват тревожно разстройство, депресия и имат нужда от грижи, уточни специалистът. Той добави, че има симптоми за постковид - усещане в мъгла, нереалност, свързана с депресивно състояние, тъга, която не може да се припише на други причини, косопад.

Хората, които са преболедували COVID-19, трябва да са в постоянна връзка с личния си лекар и да полагат грижи дори за диетата според препоръките на СЗО, съветва той.