Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Предвижда се удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Според променяната единствено медиците в спешните центрове ще могат да предписват лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител до 1 март 2024 г. Фармацевтите ще трябва да проверяват дали изписалият рецептата медик е в списъка на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Ако съответният лекар не присъства в списъка, рецептата следва да не се изпълнява.

От МЗ обясняват промяната със затрудненията при предписването на такива медикаменти от екипи на ЦСМП в спешни случаи от екипи на ЦСМП, когато се извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони без връзка с интернет. Установено е, че много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да предписват лекарствени продукти електронно. С допълнението в Наредба №4 се цели да даде преходен период, през който да се осигури техническа възможност на спешните медици за издаване на е-рецепти. Идеята е така да се предотвратят случаи, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони на страната няма да могат да получат предписаните медикаменти поради липса на технологична възможност. Предвижда се допълнената наредба да влезе в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник", за да могат тези процеси да стартират своевременно.

Хаосът с електронните рецепти - борбата е за контрола, не за пациента

Хаосът с електронните рецепти - борбата е за контрола, не за пациента

Остава въпросът с цените на лекарствата у нас. Тях електронните рецепти няма да ги нормализират

Припомняме, че въвеждането на задължително изписване с електронни рецепти на антибиотиците и лекарствата за лечение на диабет и антибактериалните медикаменти за системна употреба от 16 октомври предизвика и други затруднения, както и негативни реакции.