Премиерът да отмени договора за негодна детска болница. За това настояват от Националната мрежа за децата. Позицията им е по повод подписаният вчера договор от здравния министър за изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

Те определят този акт като "предателство" към обществото. В условията на абсолютно информационно затъмнение и липса на обществен консенсус беше сключен договора за ремонт на 40-годишна сграда в центъра на столицата, която трябва да бъде превърната в детска болница, подчертават от Националната мрежа за децата.

Според тях това решение престъпно недооценяване на обективни обстоятелства и липса на професионализъм, които ще имат тежки последици върху сектора на детското здравеопазване.

Те напомнят, че още миналата година Национална са предупредили, че има фактори, които поставят под съмнение успешното реализиране на намерението за изграждане на детска болница в София.

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Здравният министър подписа договор за близо 78 млн. лева

От Националната мрежа за децата изтъкват становището на Камарата на архитектите, че сградата е не само незаконна, но и опасна.

Те изразяват остро недоволство, че въпреки професионалната експертиза и факта, че лекарската общност е застанала категорично зад идеята за ново строителство, вчера реконструкцията на негодната сграда е била задвижена.

От Националната мрежа за децата са инициирали и петиция в подкрепа на искането си.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница
Обновена

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница

Протестиращите настояват стария строеж да бъде спрян

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари тази година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев подписа договор за изграждането й.