Предизвикателствата, свързани с ХИВ, в световен мащаб са свързани с организацията на отделните държави как да намалят броя на новозаразилите се, подобряването и увеличаването на тестването и диагностиката, както и бърз достъп до медикаментозно лечение.

Това заяви за news.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на семинар за състоянието на епидемиелогията на ХИВ/СПИН у нас и в глобален мащаб.

"В рамките на три до шест месеца държавите трябва да се погрижат в кръвта на пациентите апаратурно да не може да се докаже вирус. Тогава пациентът няма да развива заболявания и няма да заразява други хора", подчерта Кантарджиев.

Разяснителната работа в обществото е най-важният начин за контрол на ХИВ епидемията.

269 ХИВ-серопозитивни са регистрирани от януари до сега в България

269 ХИВ-серопозитивни са регистрирани от януари до сега в България

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 38%

Последни данни сочат, че около 1400 са манипулираните пациенти у нас, инфектирани с ХИВ. Малка част от тях носят т.нар. "вирусна супресия" и не са заразни за своите сексуални партньори.

Кантарджиев призовава за разумно поведение и използване на стерилни игли и спринцовки. Най-често това се отнася за употребата на венозни наркотици.

"Допуснем ли наркоманите, които ползват венозни наркотици, да се изпозаразят, ще бъде много голям проблем", категоричен е той.

По думите му други европейски държави в рамките на шест месеца са допуснали епидемии със стотици хиляди болни.

УНИЦЕФ предупреждава за криза с ХИВ сред тинейджърки

УНИЦЕФ предупреждава за криза с ХИВ сред тинейджърки

Отчитат по 20 случая всеки час, 130 000 деца под 19 години са починали от СПИН миналата година

Според Кантарджиев контрол върху епидемията може да се осъществи и чрез използване на лубриканти и презервативи при полови контакти.

Той е категоричен, че хората, които преценят собственото си поведение като рисково, трябва да предприемат изследване.

Директорът подчерта, че в момента в Националния център по заразни и паразитни болести тече безплатна кампания за изследване за полово предавани болести на млади хора до 40-годишна възраст.

"България е сред държавите с малко разпространение на СПИН, но това е нещо, което не бива да ни притъпява вниманието и усилията", предпазлив е Кантарджиев.

Тестваме се безплатно за ХИВ и хепатит

Тестваме се безплатно за ХИВ и хепатит

Можем да проверим статуса си до 30 ноември

Той изтъкна, че лечението от държавния бюджет е много скъпо, затова трябва да правим всичко възможно да има по-малко болни.

Повече от половината от заразените с ХИВ в Европа се диагностицират късно, което прави невъзможно прилагането на терапия, стана ясно от представените анализи.

За 2017 година 21.7 милиона души в света са имали достъп до антиретровирусна терапия, а 1.8 милиона е броят на новозаразените.

Едва 11 на сто от българите са си правили тест за ХИВ

Едва 11 на сто от българите са си правили тест за ХИВ

94% от българите не биха се оженили/омъжили за ХИВ позитивен

Наблюдава се спад от 51% от 2005 година насам на смъртните случаи, свързани със СПИН.

По отношение антиретровирусната терапия Кантарджиев коментира, че развитието е налице, защото приемът на медикаменти е сведен до малко взимания на малки количества.

МЗ успокоява: Има лекарства за ХИВ-позитивните

МЗ успокоява: Има лекарства за ХИВ-позитивните

Изчерпаният медикамент се замества с два нови

"Към момента лечението се провежда през целия живот на пациента. Търсят се средства, които да доведат до унищожаване на вируса", обясни Кантарджиев.

По думите му засега такива случаи са единични и се осъществяват чрез трансплантации на стволови клетки, което прави процесът рядък и изключително труден.

Бум на заболелите от ХИВ в Европа

Бум на заболелите от ХИВ в Европа

Около 80% от заболелите са в Източна Европа