В област Бургас през месец декември 2017 година са регистрирани 15 нови случая на хора, заразени с трихинелоза, съобщи БНТ.

За цялата 2017 година заболелите от трихинелоза на територията на страната са общо 55 души.

Страната ни заема едно от водещите места по заболеваемост от трихинелоза в ЕС. Пред нас по този показател се нареждат само Полша и Румъния.

Бум на трихинелоза от нелегален свинарник

Бум на трихинелоза от нелегален свинарник

14 души в Бургаско са изследвани...

Във връзка с това и с оглед активния ловен сезон от Министерството на здравеопазването препоръчват задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване на дивечовото месото в акредитирана лаборатория. Препоръчително е да се изследват и домашните свине.

Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.).

На-често заболяването се среща през есенно-зимния сезон, когато е с активният ловен сезон.

Като основни причини за високата заболеваемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство.

В Търговище установиха месо, заразено с трихинелоза

В Търговище установиха месо, заразено с трихинелоза

Месото било от улов на диви прасета

При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог.