От Българския лекарски съюз (БЛС) отправят редица въпроси към здравния министър Христо Хинков във връзка с това, че наскоро с негова заповед заповед е създаден Национален съвет по онкология. От съсловната организация на медиците са изненадани от учредяването на новата структура и са научили за това от сигнал от Националния лекарски борд по медицинска онкология.

От БЛС допълват, че новосъздаденото звено работи усилено по изработването на свой вътрешен правилник. Обсъждало се и предложение за създаване на Национален хъб на Мисията за рака като частна структура, на която да се повери контрола по изпълнение на активностите от Националния план за борба с рака.

Депутатите гласуваха новата формула за закупуване на онколекарства

Депутатите гласуваха новата формула за закупуване на онколекарства

Промените трябва да елиминират сериозните надценки

От Българския лекарски съюз изтъкват, че са сред активните участници в инициативата по създаването и внедряването на Европейския противораков план в страната. От съсловната организация отбелязват, че са пряко ангажирани с този здравен и социален проблем, който ежегодно засяга около 26 0000 новозаболели в България. От БЛС допълват, че по тяхно настояване в анекса към Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2023-25 г. е договорено да няма лимити за дейности в областта на онкологията, за да се гарантира заплащането на извършеното лечение на всеки онкоболен у нас.

За българите ракът все още е фатална диагноза

За българите ракът все още е фатална диагноза

Заболяемостта от рак на маточната шийка у нас е 28,7% на 100 000 жени

В писмото до Хинков се пита как е взето решението за създаването на Национален съвет по онкология, кои са членовете му, на какъв принцип те са подбрани и защо е елиминиран експертния лекарски борд по медицинска онкология към БЛС. От съсловната организация задават и въпроса предвижда ли се частна структура да контролира изпълнението на плана за борба с рака у нас.

Депутатите приеха НЗОК да плаща онколекарства на най-ниска цена
Обновена

Депутатите приеха НЗОК да плаща онколекарства на най-ниска цена

Бюджетът на НЗОК влезе за разглеждане на второ четене

"Български лекарски съюз се солидаризира със сериозните притеснения изказаните от нашите колеги от експертния борд. Намираме за притеснителни и лишени от обосновка предприетите от МЗ действия, без нашето знание", се казва още в писмото до здравния министър.

Снимка 657940

Източник: БЛС