За индивидуален подход към хората със специфични възможности настояват пациенти от Русе. Пред БНТ те твърдят, че промените в Закона за личната помощ не облекчават хората с тежки физически увреждания.

Грижата да е съобразена с индивидуалните проблеми на всеки човек, а не да се определят според процентите инвалидност. Да се повишат часовете, определени за обгрижване, да се помисли как тези хора живеят през почивните дни, както и за заплащането на личните асистенти, настояват хора със специфични възможности от Русе.

Закриване на ТЕЛК и приемане на Закон за личната помощ искат пациенти

Закриване на ТЕЛК и приемане на Закон за личната помощ искат пациенти

Хората да получават асистент в зависимост от нуждите си, не от администрацията

Една от тях е Антоанета Пелтекова, която от дете е с двигателни проблеми. Жената е трудно подвижна, дори за чаша вода разчита на личния си асистент, който й се полага за 158 месечно - по 7 часа и половина в работен ден. Останалите часове, включително и празниците, тя трябва да намира вариант някак да се оправя сама.

В писма до социалното министерство, до премиера Бойко Борисов, до президента Румен Радев тя предлага какви промени трябва да се направят, за да се облекчи живота на хората с различни способности. Предложенията й не са приети в Закона за личната помощ.

БСП заподозря, че се пестят пари от програмата за лични асистенти
Обновена

БСП заподозря, че се пестят пари от програмата за лични асистенти

13 000 български граждани, които имат нужда, няма да ползват услугата

По думите на Антоанета Пелтекова с този закон повече хора ще имат право да получават лична помощ за обгрижване. Но за хората с тежка физическа недостатъчност които са сами, нищо не се променя.

"Сега идва Коледа, Нова година - кой ще ни обгрижва. Тези 7,5 часа са крайно недостатъчно. Трябва да се предвиди да има допълнителен асистент или под някаква форма да получаваме и допълнително обгрижване. Защото преди 2 години ми се случи - плъзнах се, 2 дена и една нощ... съм седяла по пижама на земята без храна, без вода, и без допълнителни завивки. Докато ме намериха с полиция мои близки, които са ме търсили упорито от Варна", каза Пелтекова, която е в Русе.

Добри хора й донесли храна до вратата, но тя не може да я достигне, ако някой не й я подаде. Тя предлага да се възстановят парите за "чужда помощ", които се спират, когато получиш "личен асистент", за да може с тях да се плаща на друг човек за почивните дни. Тя смята, че трябва да се направят промени и в нормативните документи, които определят тежестта на заболяването и необходимостта от грижа.

Проблем според Антоанета Пелтекова е и заплащането на личните асистенти - за тези пари трудно се намират хора за такъв тежък и физически, и психически труд.

Нейният личен асистент Надя Иванова разказва за спецификата на своята работа - ако човекът е на легло се сменят памперси, той трябва да се обръща с помощта на асистента. "То и затова никой не ще да идва твърде много. Трябва да гледам колите, навънка като излизаме, на количката трябва да я с сложа пак да седне", каза Иванова.

Антоанета Пелтекова разказва, че празниците са страшно предстоящо събитие, защото не знае дали ще има кой да й отвори вратата.

Припомняме, на 20 ноември 2020 г. депутатите приеха Закона за личната помощ. Месеци преди това - януари 2020 г. социалният министър Деница Сачева призна, че този закон е тромав и не предвижда евентуалните проблеми.

"Системата ни убива" алармира за опорочаване на Закона за личната помощ

"Системата ни убива" алармира за опорочаване на Закона за личната помощ

Социални работници отказвали да дават заявления за самооценка