Пациентски организации "Заедно с теб" подкрепят законовото задължаване на частните болници да правят обществени поръчки за всички лекарства, които се заплащат с публични средства. Това посочват в своя официална позиция до медиите.

Те подчертават, че очакват да остане действащо допълнението от 2018 г. на Закона за обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти по чл. 266а ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) от лечебните заведения без провеждане на обществени поръчки, внесено от д-р Даниела Дариткова и Данаил Кирилов.

В списъка по чл. 266а, ал. 2 от ЗЛПХМ се включват лекарствени продукти, които са разрешени за употреба в Европейския съюз и от ЗЛПХМ, но не се разпространяват в България и са без алтернатива у нас, поясняват от "Заедно с теб". Става на въпрос за лечение най-вече на деца с редки заболявания.

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Без обществени поръчки има по-високи цени, твърди д-р Дечев

Те посочват, че поради спецификата на тези заболявания трудно се прави планиране на обществена поръчка за закупуването на въпросните медикаменти, а за започването на навременно лечение на тези заболявания трябва нужните лекарства да бъдат осигурени в много кратки срокове.

Пациентите не могат да чакат три месеца за провеждане на обществени поръчки само за тях, категорични са от "Заедно с теб".

Според тях въпросните медикаменти не подлежат на ценова регулация у нас и в много от случаите имат един доставчик, което изключва конкуренция. Това обезсмисляло провеждането на обществена поръчка, тъй като нейната цел е в условията на пазарна конкуренция да бъде осигурена доставка на медикаменти при максимално изгодни условия.

Частна болница в Бургас обвинява фармацевтичната мафия за скандала с лекарствата

Частна болница в Бургас обвинява фармацевтичната мафия за скандала с лекарствата

Дистрибуторите, а не болницата определяли цената

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

Не било вярно, че Касата им плаща лекарства на по-високи цени отколкото на държавните болници

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени.

Днес болниците поискаха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.

По време на Комисията по здравеопазване в парламента стана ясно и че ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки