До края на годината ще бъде подновена реимунизацията на шестгодишните деца. Това уверяват от Министерство на здравеопазването. Пред БНР директорката на дирекция „Промоция на здравето и профилактика на болестите” д-р Радосвета Филипова обясни, че наскоро договорената четирикомпонентна ваксина е същата, каквато е била използвана и предишните две години.

Четирикомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит е френска. За нея се е явил един кандидат, но той е отговарял на изискванията, посочи д-р Филипова.

Тя увери, че с договореното количество шествалентни ваксини ще бъдат обхванати всички деца, които миналата година са били пропуснати. Това касае 26 000 деца, по данни от джипитата.

Д-р Радосвета Филипова обясни, че имунизацията ще започне именно от тези 26 000 деца. Договорът бил за малко над 36 000 дози. За реимунизацията няма краен срок. С договореното количество ще бъдат имунизирани и деца, които трябвало да бъдат обхванати 2015 г. В отделни райони на страната е имало остатъчни количества от четиривалентната ваксина. Филипова обяви, че Здравното ведомство е готово да обяви още един търг за следващи количества от тази ваксина.

Тя обясни още, че ваксината има остатъчен срок на годност 30 % и той по нищо не се различавал от всички онези, които се закупуват от министерството.