Министърът не може да определя какви да са здравните пакети. Политиците са отстранени от договарянето на медицински услуги и няма да има популизъм и угаждане на избирателите при подбора на болестите, които Касата покрива. Процесът на договаряне ще става между БЛС и Здравната каса, както е било и до сега. Това обясни пред bTV д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Припомняме, на 10 октомври т.г. Върховният административен съд отмени наредба, която определя основния пакет медицински дейности, заплащани от Здравната каса. Те са за изследвания и болнично лечение.

Според д-р Кацаров, обжалването е безсмислено и в момента нищо лошо не се случва, защото има Национален рамков договор

Наредбата, отменена от ВАС, беше приета по времето на министър Петър Москов. Мотивите на съда за нейната отмяна са, че текстът в закона, на базата на който тя е приета, е обявен за противоконституционен.

Бившият здравен министър Стефан Константинов, който сега е директор на онкологията в София обясни, че съдът е посочил, че няма мотиви за разделянето на двата пакета, а не че това разделение е лошо.
"В закона се казваше, че министърът определя кои заболявания да са в пакета, а Москов реши да го раздели на две и членът отпадна. Когато се раздели пакета отпадна и правното основание за наредбата", посочи той.

Припомняме, според реформите, предложени от бившия здравен министър Петър Москов, медицинските услуги бяха разделени в основен и допълнителен пакет. Предвиждаше се специална закрила на определени рискови групи - деца, бременни, родилки. В допълнителния пакет се включваха дейности, свързани с лечение на вече диагностицирани заболявания, които не водят до непосредствена заплаха за живота.