Засега управителят на фермата не дава достатъчно ясно обяснение кой и защо е пръскал с този фипронил. Това коментира в ефира на Нова ТВ д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция "Контрол на храните" в Българска агенция по безопасност на храните.

Д-р Кулински уточни, че сигналът за установените яйца с фипронил в трите ферми в Горна Оряховица, е получен от една от търговските вериги. По разследването от агенцията работят от сряда вечерта. Стана ясно още, че препаратът е ползван за пръскане на кокошките от въпросните ферми срещу кокошинки - външни паразити. Затворени са три ферми и пакетиращият цех, който ги е обслужвал. Яйцата от фермите ще бъдат унищожени.

Търговска верига изтегли яйца от магазините си заради фипронила

Търговска верига изтегли яйца от магазините си заради фипронила

Възстановяват парите за закупени яйца на въпросната марка

"Препаратът е лесен за закупуване, защото той е разрешен и се продава свободно за третиране на непродуктивни животни. Ако вие имате гълъби, котка, куче, съвсем спокойно можете да ги пръскате с този препарат. Той е с добър ефект. Може да бъде вложен и в друг продукт, с който се пръска за дезинфекция. Това е биоцид за външни паразити", уточни д-р Кулински.

Яйцата с партидни номера: 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003 са опасни, тъй като съдържат превишена норма фипронил - 0,005 мг.

Д-р Кулински изтъкна, че според нотификацията на ЕК опасното натрупване в човешкия организъм започва от 0,7 мг., което е доста по-високо. Предстои Българска агенция по безопасност на храните да изпрати нотификация към ЕК за въпросния случай. "Въпросът е важен, той не е за подценяване. Имаме практическо нарушение на законодателството, но в никакъв случай не трябва да се преекспонира и чак такъв ужас и паника да се всява", успокои Кулински.

Засякоха яйца с фипронил в складове на български търговски вериги
Обновена

Засякоха яйца с фипронил в складове на български търговски вериги

БАБХ съветва да не се консумирате яйца с партидни номера 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003

Все пак д-р Кулински уточни, че не може да каже твърдо дали това са всички яйца. "Случаят продължава да се развива и системата на контрол е такава, че се тръгва от голямото - в случая производителя, минава се през склада и нататък се върви към търговските обекти", каза още той.

Разследването на експертите от хранителната агенция е насочено към това да се установи точно кога управлението на тези ферми е пръскало със забранения препарат.

"Това е разследването в момента и затова на друг етап най-вероятно ще бъдат включени и други институции. Ако фермерът или собственикът на фермата пръска с фипронил умишлено и знае, че препаратът съдържа фипронил, знае че е забранен за продуктивни животни, но пръска, това си е нарушение на фермера", категоричен бе той.