Поне шест месеца няма да бъдат налагани глоби и санкции заради системата за верификация на лекарствата. Това увери зам.-министър Бойко Пенков на среща с представители на сдружение "Национална аптечна камара", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На срещата бяха внесени официално в Министерството на здравеопазването и представени предложенията на членовете на организацията за промени в нормативната уредба, касаеща дейността на аптечния пазар в България.

Пред общественото радио след срещата председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев заяви, че срещата е приключила без резултат и те остават в стачна готовност.

774 аптеки се включиха в националния протест

774 аптеки се включиха в националния протест

Всички спешни пациенти са били обслужени

На срещата бе дискутирано въвеждането на системата за верификацията съгласно Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. "Магистър-фармацевтите декларираха, че не са срещу верификацията и определиха внедряването ѝ като полезно и в интерес на българските пациенти", пишат от МЗ.

Министерството пое ангажимент да включи представители на сдружението в работна група, която ще има за задача да изработи стратегия за развитието на лекарствения сектор в България, пишат от ведомството.

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

В българската система вече са въведени 15 млн. опаковки

Членове на работната група ще бъдат представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), Българския фармацевтичен съюз, сдружение "Национална аптечна камара", пациентски организации и други заинтересовани страни.

По-рано през деня председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев заяви пред БНР, че държавата трябва да заплати за новите електронни системи в аптеките. По думите му, важно е да започне разговор с правителството за всички съществуващи проблеми.

Аптеките и Здравната каса се разбраха за заплащане на бумащината по рецептите

Аптеките и Здравната каса се разбраха за заплащане на бумащината по рецептите

Заплаща само доставната цена на медикаментите

"Ние ще настояваме не за отсрочка по принцип, а ще настояваме за споразумение с Министерството, в което да разпишем какви точно ще бъдат държавническите мерки, така че снабдителната система да бъде поставена на правилното място като елемент на държавната грижа за пациента", каза тогава Вълев.

Според него системата за проверка дали лекарството е фалшиво, или не - не работи в цялата страна, тъй като "формално текстът на регламента е влязъл, но де факто системата не работи".

В малките населените места обикновено имат население, което е или ниско платежоспособно, или трудно подвижно. Или инфраструктурата, или комуникациите не са достатъчно добре изградени, поясни той. Ние всъщност това казваме - първо държавата да си "свърши домашното" и да изгради инфраструктурата, и тогава да включи системите", каза Вълев.

Той призова да се направи аптечната карта и да се видят какви трябва да бъдат нивата на услугите, да се направи регулаторна реадминистрация на всички тези населени места и да се изградят, но и обучат кадри, които да работят в тази система.

Искат мобилни аптеки в Болярово

Искат мобилни аптеки в Болярово

В общината имало само една аптека

Според Деян Денев - председател на Българската система за верификация, дали аптеките в малките населени места трябва да бъдат подпомогнати е въпрос на държавна политика, но що се отнася до системата за верификация - тя е така направена, че да могат всички да се свържат максимално евтино с нея.