Заради пандемията има застой в дуалното образование. Това стана ясно от думите на просветния министър акад. Николай Денков пред ресорната парламентарна комисия. Затова той е провел среща с работодателите. Дуалната форма ще бъде в същината на осигуряване на качествено образование, коментира той. Тестването на учениците цели намаляване на риска от заразяването на учениците в клас, стана ясно още от думите му в отговор на въпрос на ГЕРБ.

Тестовете, по думите на Денков, са част от комплексни мерки. Министърът защити тестването. В момента, в който е тръгнала вълната на омикрон, положителните тестове на учениците са нараснали с 10%. МОН не иска да допусне епидемичен взрив в клас, по думите му. Ние разбираме проблемите както от здравно естество, така и от образователно естество, подчерта министърът.Тестовете работят, каза той. Работата на тестовете е да предпазят децата в клас. Според министър Денков по-тъжно от дете с маска е дете, което се бори за живота си в болница.

От синдикат "Образование" искат автономност на училищата в пандемичната обстановка

От синдикат "Образование" искат автономност на училищата в пандемичната обстановка

Оформянето на оценките на учениците за първи срок може да става и в електронна среда,

В момента около 15% от учениците не се обучават присъствено. Има огромно разделение в страната, по думите на Денков, по отношение на това как се отразява онлайн обучението на децата с мотивирани родители и тези, чиито родители не са ангажирани с образователния процес.

Не се обсъжда удължаване на учебната година, успокои акад. Денков. През лятото се подготвят мерки за социализация на децата, стана ясно още от думите му.

Все повече ученици учат присъствено

Все повече ученици учат присъствено

През тази седмица 82% от учениците учат в клас