Националната здравна карта е един политически инструмент, който ни отменя правото на избор къде да се лекуваме и ни районира като пациенти. Освен това чрез Здравната карта НЗОК си прави сметката как да не плати един 400 милиона годишно.

Това съобщи Стойчо Кацаров, представител на центъра за Защита правата на здравеопазването, на конференция, посветена на Националната здравната карта.

По думите му целта на Националната здравна карта слага лимит на броя болни, които болницата може да отчете пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
"Болничните легла са намалени със 6 000, намален е и броят на леглата, които могат да бъдат отчитани като трето ниво на компетентност", подчерта той и допълни, че при среден престой от 5 дни - с 360 000 по-малко хоспитализации годишно ще могат да отчетат болниците към Здравната каса.

Или с две думи, както каза Кацаров, НЗОК си прави сметката чрез здравната карта да икономиса едни 400 милиона годишно.

БЛС не приемат Националната здравна карта

БЛС не приемат Националната здравна карта

Как са изготвени параметрите й, пита д-р Венцислав Грозев

"Приказките за легла за кревати са за объркване на аудиторията, на хората", предупреди Стойчо Кацаров и посочи, че служители от НЗОК ще определят от кого да вземат тези хоспитализации и на кого да не ги дадат.

Д-р Кацаров изтъкна, че при средна цена на клиничните пътеки, която тази година се очаква да достигне 1000 лева, това са най-малко 360 000 млн. лева по-малко, които ще бъдат изплатени на болниците.

Освен това проблем на здравната карта е, че тя има силата на разпореждане и на административен акт на намаляването на дейностите на лекарите. И това е целта на Националната здравна карта, според Кацаров.

Думите на Стойчо Кацаров бяха потвърдени и от Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, който разкритикува модела на регламентация на обхвата на дейностите на болниците. Как така дейности ще се броят на легло, на креват, на мебел?", попита Тотев и посочи, че точно по този начин е формирана Националната здравна карта. Според него някакви чиновници механично са отнели от дадени области определен брой легла, където са преценили, че са повече, а в други области не са пипали бройката, също по субективна преценка.

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Къде е правото на пациента да избира, питат болните

"Не са взети предвид тежките диспропорции в съществуващата система на здравеопазване и голямата задлъжнялост на болничните лечебни заведения, не са направени задължителните оценки за социални, икономически и други последици", отбеляза Неделчо Тотев. По думите му представената Национална здравна карта не е съобразена и с изготвените преди това Областни здравни карти и като пример даде работната група, в която той е участвал и на която въпреки заявката за увеличение на леглата, те после са намалени.

Тотев разкритикува диспропорциите, много от тях необясними, които предлага и самата Национална здравна карта. Един от примерите, които той даде е факта, че за областите Хасково и Смолян се налагат равен брой от 19 легла за ортопедия, въпреки че Хасковска област е два пъти по-голяма като население от Смолян. Освен това е абсурдно при област от 230 хиляди души да има само 19 ортопедични легла, които биха били запълнени само с дена катастрофа. При леглата, определяни за кардиология, пък съотношението е 86 за Хасково, 73 за Смолян.

Болници и организации атакуват в съда критериите за Областна здравна карта

Болници и организации атакуват в съда критериите за Областна здравна карта

Накърнени са интересите на пациентите, тъй като ще бъде ограничен техният избор

"Никаква логика няма в това разпределение. Няма и никаква методика, има гледане в съответните цифри, там където на някои чиновник му се струват цифрите повече, ги намалява, там където са малко, ги оставя", коментира Тотев.

Като особено фрапантен бе определен случая с непрофилираните легла и вътрешните - които по здравна каса ги няма. "Вътрешните отделения се оказаха без общопрофилни легла. Сега трябва да ги диференцираме", оплака се Неделчо Тотев и посочи, че по този начин вътрешните отделения са обречени на фалит.

Като пример за абсурда на разпределение на дейностите, Неделчо Тотев посочи случая Хитрино, където пациентите са били приети в Шуменската болница. Болницата след това не си е получила парите за лечението, въпреки че е спасявала животи. Късметът е, че инцидентът е станал в края на месеца, което означава, че просто лечението ще отиде в надлимитната дейност. "Няма значение - областна, общинска, университетска - болница, те спират да работят на 22 число и чакат да дойде 1 число. Спешните случаи не могат да ги върнат, но трупат дългове. Ако са приети между 22-ро и 30-то число повечето са спешни пациенти, които остават за сметка на лечебното заведение.