Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев съобщи, че вече е подал предложение за увеличение на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. в рамките на стартиралата на 2 март бюджетна процедура.

Целта на увеличението е да се заделят повече средства за опазването на общественото здраве, тъй като през последните години то е било подценено, съобщи Семерджиев на Национална среща с директорите на 28-те Регионални здравни инспекции.

Министърът заяви, че е недопустимо бюджетът на Министерството на здравеопазването за 2017 година да е 458 млн. лева, което е близо два пъти по-малко от бюджета на МЗ за 2008 година, когато е бил 928 млн. лв.

По въпроса с разпространението на морбили в страната, министърът обяви, че няма повод за паника - разпространението е минимално и контролирано.

Осем са възможните случаи на морбили у нас

Осем са възможните случаи на морбили у нас

Имунизират спешно срещу морбили 100 деца от "Столипиново"

Към момента в складовете не МЗ има 9 700 дози ваксини, а до сега са раздени 51 433 по регионалните здравни инспекции (РЗИ). Семерджиев се възползва да призове директорите на РЗИ да контролират наличностите на ваксини към личните лекари. Идната седмица ще бъдат договорени още 152 000 дози.

Позовавайки се на ситуацията от 2009 година, когато епидемията на морбили обхвана 24 000 души, министърът на здравеопазването призова родителите на децата, които по някаква причина не са имунизирани, да ги ваксинират възможно най-скоро. Бързата имунизация дава резултати, допълни той.

Съвет ще следи заболеваемостта на морбили

Съвет ще следи заболеваемостта на морбили

Призовават родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към лекар

На срещата с директорите на регионалните здравни инспекции бяха обсъдени и дейностите от първия етап по изпълнението на проекта за модернизиране на спешната медицинска помощ в страната. Проектът е по Oперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и е на стойност 83 597 313 евро.

Вторият етап на проекта трябва да започне до няколко месеца, като той предвижда проектирането, строителството и модернизацията на сградите на общо 232 обекта в страната.