Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене Законопроекта за изменение в Закона за здравето, внесен от Министерския съвет през септември 2023 г. Промените предвиждат да отпадне задължителната карантина заради COVID-19. Те бяха приети единодушно - със 17 гласа "за", съобщи БНТ.

Здравният министър Христо Хинков обясни, че в законопроекта е предвидена възможност за издаване на заповеди за поставяне под карантина лица, чието състояние изисква това, или на контактни с ковид болни.

Измененията в Закона за здравето са подкрепени от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците.

Ваканцията на депутатите забавя отпадането на карантината при COVID-19

Ваканцията на депутатите забавя отпадането на карантината при COVID-19

Коронавирусът ще е най-активен през ноември, грипът - през януари и февруари

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" обяви, че партията подкрепя законопроекта, който според него е безкрайно закъснял, като от това страдали най-вече.

"Смятам, че актът е закъснял и може би трябваше приоритетно да влезе малко по-рано в програмите, независимо че имаше други неща за решаване и че имаше избори", заяви той.

"Ние сме следвали всичко онова, което правеше целият свят", председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов пък подчерта.