Реалистични са прогнозите за нова вълна на COVID-19. За това предупреди директорът на Александровска болница проф. Борис Богов в сутрешния блок на БНТ.

Според проф. Богов повече хората се тревожат от темата дали трябва да се разхлабват мерките или не. "Към днешна дата има едно постепенно покачване на броя на заразените с коронавирус, така че нашите прогнози за съжаление ще се сбъднат, защото очакваният по-висок пик на заболеваемостта е след 25 число на този месец или в началото на март", категоричен бе той.

По думите му не става само с призиви към хората и ако бройката на заболеваемостта продължава да расте, може да бъдат взети допълнителни мерки. Всички болници са в готовност за очакваното покачване на случаите на коронавирус, увери проф. Богов.

1212 заразени с коронавирус - 9% от тестваните

1212 заразени с коронавирус - 9% от тестваните

Починалите за денонощие са 62 души

Той разкри, че някои по-малки болници са закрили ковид отделенията си, но те са длъжни да отреагират и да разкрият нови легла, ако това се налага. Ако се премине границата на заболеваемост 200 на 100 000 население ще се наложи затваряне на фитнеси, школи, по-големите ученици също може би ще трябва да преминат в електронна среда - това са мерките, които ефективно действат, смята проф. Богов.

Към днешна дата не са отменени плановите операции, но ако бройката на заболеваемостта продължи да расте, най-вероятно те отново ще бъдат забранени. Приемът в болници става с бързи антигенни тестове. Най-честите усложнения от COVID-19 са в областта на сърдечно-съдовата, неврологичната и дихателната система.

Проф. Богов увери, че изработените ваксини са успех на науката. Това е единственото средство, което предпазва от сериозно преболедуване, защото всеки един ваксиниран може да носи вируса и да заразява, уточни медикът. Основните четири ваксини са от най-ново поколение РНК ваксини и до днес в Александровска болница са ваксинирани повече от 650 човека. Нямаме сериозни нежелани реакции, каза още той.

Джипитата искат по-ясни и подробни указания за ваксините

Джипитата искат по-ясни и подробни указания за ваксините

Според д-р Георги Миндов фазите на ваксиниране са размити

Проф. Богов бе категоричен, че здравната система е оцеляла именно заради мерките на правителството и НОЩ. Болниците ще издържат, защото са подготвени, имат повече организираност и апаратура, подчерта той и допълни, че има все повече желаещи медици, които да лекуват пациенти с COVID-19.

По отношението на мутацията на COVID-19, проф. Богов обясни, че мутацията на вирусите е процес при развитието на самите вируси. Мутацията се осъществява по няколко линии - естествена и външна намеса. Мутирането е един естествен процес, при който се включват и външни фактори, поясни той.

Проф. Богов посочи, че лечението с кръвна плазма не е панацея и не бива да се използва при всеки един пациент, който е заразен с коронавирус. Няма лечение срещу COVID-19, което да бъде универсално за всички, изтъкна медикът и допълни, че няма профилактични лекарства или медикаменти, които да превантират заразяването с вируса.

В Александровска болница средно тежките случаи на COVID-19 са 48, интубираните от тази нощ са 7 пациенти и на интензивна терапия са 6. Покачване на пациентите с коронавирус в Александровска болница няма.

Маските стават задължителни на открито в Кюстендил

Маските стават задължителни на открито в Кюстендил

Нови мерки срещу пандемията