Първи случаи на заразени медици са установени в многопрофилната болница в Пазарджик. Става въпрос за една медицинска сестри и две санитарки от Инфекциозното отделение, предаде Нова телевизия.

Те са клинична здрави, без симптоми и са под домашна карантина за 28 дни. Днес са били тествани още 25 медици от болницата. Резултатите им ще станат ясни утре.

От Пазарджик изпращат лекари в болницата във Видин

От Пазарджик изпращат лекари в болницата във Видин

Това заяви директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова

"Една сантирака е работила в чистия сектор на Инфекциозно отделение, където няма пациенти с COVID-19, а сестрата и другата санитарка са работили в такъв сектор", поясни Димитър Савов, ръководител на Оперативния щаб в МБАЛ-Пазарджик.

В отделението към момента се лекуват 11 души с доказан коронавирус. Сред тях има и един пациент в тежко състояние. Директорът на болницата отхвърля възможността медиците да са се е заразили от лежащо болните.

Общо 8 са заразените медици от болницата в Сливен

Общо 8 са заразените медици от болницата в Сливен

Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Петя Балулова

"Това е голяма изненада за нас, тъй като ние спазваме всички указания. Носенето на предпазни облекла е задължение." - поясни Красимир Темнилов, изпълнителен директор на МБАЛ-Пазарджик.

Контактните лица на заразените ще бъдат издирени и поставени под наблюдение.

Междувременно у нас вече е готово първото отделение за COVID-19, изградено изцяло с пари от дарители. То се намира в болницата в Асеновград. Изолирано е с отделен вход от останалата част на болницата. Целта е пациентите с корановирус да нямат досег с останалите болни.

Отделението разполага с 8 стаи с по 2 легла и интензивен сектор, в който могат да се лекуват шестима тежко болни. Секторът е оборудван с три респираторни апарата.

Удължават мерките с поне два месеца

Удължават мерките с поне два месеца

Със законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето

"Това е най-скъпата техника. Беше недостатъчна в световен мащаб и много трудно можехме да се доберем и да закупим такава." - посочи управителят на МБАЛ-Асеновград Иван Червенков.

300 000 лева струва оборудването на отделението. Средствата са изцяло от дарители, като най-големият от тях е ливански гражданин, който от 30 години живее и работи в Асеновград.

"За мен България е майка, а Ливан - баща. Колкото обичам бащата, обичам и майката." - каза бизнесменът Абед Хасуун.

С парите от дарителите са закупени и предпазните костюми, с които ще работят трите лекарски екипа в новото отделение.