Жената, приета в "Пирогов" и вчера и изолирана с коронавирус, продължава да е в тежко, критично състояние. Тя е интубирана.

Нейният съпруг е в по-леко състояние, но с тенденция към влошаване. Все още не може да се каже, че е в критично състояние. Това информира на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

74-годишният мъж е приет в неделя, поради обостряне, с дихателна недостатъчност и с предишно белодробно страдание. Бил е в контакт с 49 лежащо болни. Всички те вече са изолирани. Под наблюдение е и медицинския персонал на болницата. 30 души, медицински лица, се е грижил за пациентите. 

В "Пирогов" са изолирали специално отделение за тези случаи. Венцислав Мутафчийски обаче заяви, че медицинският персонал не може да бъде напълно изолиран. 

Бойко Борисов: Европа закъсня с мерките срещу коронавируса

Бойко Борисов: Европа закъсня с мерките срещу коронавируса

Предвидени са 25 милиарда евро за програми, оборудване, особено за аспиратори, които ще са най-необходимо за болниците

На този етап в белодробната болница са приети осем контактни лица на възрастната двойка. Те са без клинична картина и засега са само под наблюдение.

Контактните ще бъдат поставени под карантина в домашни условия, отсече Венцислав Мутафчийски.

За случая в Габрово проф. Мутафчийски обясни, че при възрастната жена е имало белодробен излив, който е овладян с елементарна манипулация. Мутафчийски подчерта, че направеното от лекарите не е операция. Тя вече е подобрила показателите си и състоянието е и нормално, с подобряваща се клинични картина. Медицинската сестра, която също бе с положителна проба за коронавирус, е в отлично състояние, без признаци на заболяване.

В Плевен и двамата пациенти са в подобряващо се състояние.

Не обсаждайте болниците, призова проф. Мутафчийски

Не обсаждайте болниците, призова проф. Мутафчийски

Щабът: Болниците ще останат да работят като болници