Внасят подписка с искане за оставката на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и спиране на строежа на бъдещата детска болница в София.

Петицията е на инициативата "За истинска детска болница", а документът е подписан от над 15 600 души.

Според недоволните строежът е прекалено стар, а нова сграда ще се построи по-бързо и по-евтино.

От "За истинска детска болница" подчертават, че са съборили ИПК "Родина" заради конструктивните и функционалните дефекти. По думите им същите дефекти има и скелетът, към който Ананиев иска да пригоди бъдещата национална педиатрия.

Сградата на бъдещата педиатрия в София не отговаряла на стандартите

Сградата на бъдещата педиатрия в София не отговаряла на стандартите

За това алармират специалисти

Едната сграда отива в небитието, където й е мястото, а другата е на път да стане черна дупка за милиони левове от данъците на всеки български гражданин, изтъкват още от организацията.

Те са на мнение, че строежът в двора на Александровска болница е физически и морално остарял и потенциално опасен.

Ако тази конструкция някога бъде довършена, тя никога няма да стане Националната детска лечебница, която чакаме от 40 години, категорични са от инициативата "За истинска детска болница"

Те допълват още, че българските деца заслужават модерна, високотехнологична, съвременна детска болница.

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Здравният министър подписа договор за близо 78 млн. лева

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари тази година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта.