Всеки трети родител у нас се притеснява и има съмнение по отношение на ваксинацията на детето си. Отново всеки трети родител мисли, че ваксините не са напълно безвредни. Това показва проучване за нагласите на обществото ни по отношение на имунизацията, направено от Институт за стратегии и анализи и представено на дискусия „Ваксините - обществени нагласи и научни факти".

Представителното изследване е направено в края на декември 2015-та година и не отразява разразилия се през последния месец въпрос с доставките на ваксини от Турция. Какво е мнението им за имунизацията на децата им са обяснили 1817 родители на възраст между 15 и 45 години.

27 на сто от родителите споделят мнението, че ваксините не трябва да са задължителни. 35% са убедени, че ваксината вреди на този, на когото е поставена. Това означава, че всеки трети родител у нас има съмнения по отношение на имунизацията.

23 на сто от участниците в проучването са убедени, че задължителните ваксини могат да разболеят хората. 11% дори мислят, че ваксините могат да причинят трайни увреждания.

Все пак 97 на сто от попитаните знаят какво е ваксина, а 75 на сто дори са имунизирани със задължителна ваксина.

43% от родителите биха имунизирали себе си и детето си срещу грип. Процентът на имунизация срещу грип обаче у нас обаче е едва 3%. 87 на сто от родителите са на мнение, че има полза от ваксините в задължителния имунизационен календар.