Австрийският канцлер Карл Нехамер отхвърли възможността ЕС да въвежда санкции за руския газ, след като удари руския петрол, информира европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Газът е нещо много различно от петрола по отношение на сигурността на доставките - много по-лесно е да се компенсира петрола", каза той. "Следователно газово ембарго няма да бъде обсъждано в следващ пакет от санкции."

Лидерите на ЕС късно в понеделник се съгласиха да забранят покупките на руски петрол, след като преговаряха за изключване на петрола, течащ по тръбопроводите, който захранва страни без излаз на море.

Нехамер каза, че петролните санкции са "мярка, която със сигурност ще бъде болезнена за държавите-членки".

"Но трябва да сме реалисти", добави той. "Болката, която търпим, е нищо в сравнение със страданията на украинският народ.

Австрия обяви, че с България, Германия и Унгария не могат да си позволят газово ембарго

Австрия обяви, че с България, Германия и Унгария не могат да си позволят газово ембарго

Нехамер: Санкциите трябва да вредят повече на Русия, отколкото на ЕС

След забрана на повечето руски петрол, ЕС трябва приключи с въвеждането на санкции по отношение на руската енергетика, заяви  белгийският премиер Александър Де Кроо.

На фона на призивите на някои членове да се подготвят санкции за руския газ след това, Де Кроо каза, че блокът е достигнал своя лимит.

"Според мен това е краят на пътя, особено в областта на санкциите в областта на енергетиката", каза той преди втория ден от срещата на върха на лидерите на ЕС. "Освен това, днешните решения трябва да са за това как можем по-добре да контролираме цените на енергията, така че да нямаме същите проблеми тази зима."

"Това трябва да бъде приоритет", добави той.

Де Кроо настоя, че сделката в понеделник за руските петролни санкции е добро споразумение, като твърди, че тя е ударила Русия "право в сърцето", защото приходите от петрол са повече от приходите от газ за Москва.

И Белгия затвори пристанищата си за руски кораби

И Белгия затвори пристанищата си за руски кораби

Мярката е от нов пакет от санкции

Естонският премиер Кая Калас настоя във вторник сутринта ЕС да преследва руския газ в следващия си пакет от санкции, но призна, че това е малко вероятно след продължителните преговори за руските петролни санкции.

"Обсъдихме го накратко още вчера, но газът, разбира се, е много по-труден, отколкото петролът вече беше", каза тя.

"Всички следващи санкции ще бъдат по-трудни, защото досега те засягаха само руснаци", добави Калас. "Но сега те оказват влияние и върху европейците и затова е много по-трудно политически."

Естония и другите балтийски страни отдавна призовават за пълна забрана на закупуването на руски енергоизточници, но те смекчили очакванията с честни оценки на това, което е осъществимо.

Борис Джонсън крои таен план за алтернативен съюз на ЕС
Обновена

Борис Джонсън крои таен план за алтернативен съюз на ЕС

Лидер на новата европейска общност ще е Великобритания, а членове - Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва и Турция

Работата на повече от 86% от компаниите в Русия е засегната от наложените санкции.

Това показват резултатите от "Мониторинг на текущото състояние на бизнеса", представен от кабинета на Борис Титов, комисар на президента на Русия за защита на правата на предприемачите.