Санкциите, наложени на Беларус, са блокирали годишния износ на страната за Запад на стойност 16-18 млрд. долара. Това стана ясно от думите на беларуският премиер Роман Головченко, цитиран от "Ройтерс" и агенция "Белта".

Беларус и Русия бяха ударени от санкции, след като на 24 февруари Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна от руска и беларуска територия в това, което тя нарече "специална военна операция".

Украйна и Западът твърдят, че войната е непредизвикан акт на агресия.

Заради санкциите почти целият износ на Беларус за страните от Европейския съюз и Северна Америка е блокиран, посочи Головченко и допълни, че този износ възлиза на около 16 до 18 милиарда долара годишно.

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Беларус не заплашва никого, Западът да спи спокойно, уверява президентът

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове.

Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което й говорят Западът и САЩ.

Той настоява, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна. По негови думи страната му е била несправедливо обвинена като "съучастник на агресора".

Спрямо Беларус бяха наложени строги санкции и миналата година, след задържането на полет на Ryanair между Атина и Вилнюс и ареста на журналист дисидент и приятелката му след кацането на самолета.

Беларус мести войски на юг и поставя армията в готовност

Беларус мести войски на юг и поставя армията в готовност

Минск ще формира и териториална отбрана от запасняци