Европейският съюз ще предложи до 40 милиарда евро от бюджета на блока да се използват в подкрепа на хора и компании, които се борят с високите цени, причинени от енергийната криза, съобщава "Блумбърг".

Европейската комисия ще предложи на правителствата възможността да използват съществуващите кохезионни фондове, за да подкрепят малки и средни предприятия, засегнати от скока на цените на газа и електричеството, както и да помогнат на уязвимите домакинства да плащат сметките си за енергия чрез национални програми.

Планът ще бъде част от пакета от предложения, които ЕК ще представи по-късно днес за справяне с високите енергийни разходи, изострени от руската инвазия в Украйна. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят новия набор от мерки на среща на върха на 20-21 октомври в Брюксел.

В ЕС налагат извънреден данък върху свръхпечалбите на енергийните компании

В ЕС налагат извънреден данък върху свръхпечалбите на енергийните компании

Продължават дебатите за таван на цената на газа

Чрез новия механизъм ще бъде предоставена подкрепа на засегнатите от увеличенията на цените на енергията, твърди представител на ЕК, запознат с плана.

Държавите членки на ЕС са отделили над 500 милиарда евро за смекчаване на въздействието на енергийната криза върху потребителите и бизнеса.

ЕКи правителствата обсъждат нови инструменти за справяне с енергийната криза, тъй като няма общо съгласие за това как да се финансират новите разходи.

Планът за използване на съществуващите кохезионни фондове ще включва и предоставяне на подкрепа за достъп до пазара на труда чрез защита на работните места на служителите и самостоятелно заетите чрез съкратено работно време и други подобни схеми, съгласно проектодокумента, който все още подлежи на промяна.

Допълнителната гъвкавост, предоставена от ЕК на държавите членки, ще наподобява решението, взето по време на кризата с COVID-19 за справяне с пандемията и след нахлуването на Русия в Украйна за подкрепа на бежанците на територията на ЕС.

Оли Рен предупреди срещу прекомерни харчове за енергийни помощи

Оли Рен предупреди срещу прекомерни харчове за енергийни помощи

Той призова за подпомагане само най-бедните