Страните от Европейския съюз се споразумяха да наложат извънреден данък върху неочакваните печалби на енергийните фирми и започнаха разговори за следващия си ход за справяне с енергийната криза в Европа - вероятно ограничаване на цената на газа в целия блок, предава Ройтерс.

Министрите на от 27-те страни-членки на ЕС се срещнаха в Брюксел в петък, където одобриха предложените по-рано този месец мерки за ограничаване на скока на цените на енергията, който предизвиква рекордно висока инфлация и заплашва блока с рецесия.

Пакетът включва данък върху свръхпечалбите на компаниите произвеждащи и работещи с изкопаеми горива, реализирани през тази или следващата година, данък върху свръхприходите, които производителите на електроенергия получават от растящите разходи за електроенергия, и задължително 5% намаление на потреблението на електричество по време на периоди на пикови цени.

След като бе постигнато споразумение за тези мерки, страните започнаха разговори за следващия ход на ЕС за ограничаване на ценовата криза, която много страни искат да бъде широкобхватен таван на цената на газа, въпреки че други - най-вече Германия - остават против.

"Всички тези временни мерки са много добри, но за да намерим решението да помогнем на нашите граждани в тази енергийна криза, трябва да ограничим цената на газа", каза хърватският министър на икономиката Давор Филипович при пристигането си на срещата в петък.

Петнадесет страни, включително България, Франция, Италия, Полша и Гърция, тази седмица поискаха от Брюксел да предложи таван на цените за всички транзакции на едро с газ, за ​​да овладее инфлацията.

Таванът трябва да бъде определен на ниво, което е "достатъчно високо и гъвкаво, за да позволи на Европа да привлече необходимите ресурси", заявиха тези страни в писмо, обясняващо предложението им, видяно от Ройтерс в четвъртък.

Страните оспориха твърдението на Комисията, че широката горна граница на цената на газа ще изисква "значителни финансови ресурси" за финансиране на спешни покупки на газ, ако пазарните цени надхвърлят тавана на ЕС.

Белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Щратен каза, че ще са необходими само два милиарда евро, тъй като по-голямата част от европейския внос попада под дългосрочни договори или пристига по тръбопроводи без възможността за намиране на лесни алтернативни купувачи.

Белгия иска таван на цените на газа, независимо от доставчика

Белгия иска таван на цените на газа, независимо от доставчика

Таван само на руския газ би бил политическо решение

Това би било малка част от 140-те милиарда евро, които ЕС очаква да събере с новите данъци върху печалбите на енергийните фирми.

Но Германия, Австрия, Нидерландия и други предупреждават, че широкообхватните тавани на цените на газа може да затруднят страните да купуват газ, ако не могат да се конкурират с другу купувачи по отношение на цените на световни пазари.

Дипломат от една страна от ЕС каза, че идеята крие "рискове за сигурността на доставките", в момент когато Европа се насочва към зима с ограничени енергийни доставки, след като Русия намали газовите потоци за Европа в отговор на западните санкции срещу Москва за нахлуването в Украйна.

Европейската комисия също изрази съмнения и предложи ЕС вместо това да продължи напред с по-тесни ценови ограничения, насочени само към руския газ или конкретно към газа, използван за производство на електроенергия.

"Трябва да предложим таван на цените за целия руски газ", каза еврокомисарят по енергийната политика Кадри Симсън.

Брюксел предложи тази идея по-рано този месец, но тя срещна съпротивата на страните от Централна и Източна Европа, притеснени, че Москва ще отговори, като прекъсне доставките и на оставащия газ, който все още им изпраща.

Чрез въвеждането на общоевропейски мерки Брюксел се надява да балансира неравномерните национални подходи на правителствата към енергийната криза, при която по-богатите страни от ЕС далеч изпреварват по-бедните в раздаването на пари на изпаднали в затруднение компании и потребители, които не могат да си плащат сметките.

Германия, най-голямата икономика в Европа, представи пакет от 200 милиарда евро в четвъртък за справяне с растящите енергийни разходи, включително таван на цените на газа.

Министърът на енергетиката на Люксембург Клод Тюрмес призова Брюксел да промени правилата на ЕС за държавна помощ, за да спре "безумната" надпревара в разходите между страните.

Оли Рен предупреди срещу прекомерни харчове за енергийни помощи

Оли Рен предупреди срещу прекомерни харчове за енергийни помощи

Той призова за подпомагане само най-бедните