С остри критики сред министрите на земеделието на Г-7 в Германия бе посрещнато решението на Индия да забрани износа на пшеница, съобщи АФП. 

Според тях, подобни мерки ще влошат още повече кризата и покачващите се цени на суровините.

"Ако всички започнат да налагат ограничения за износ или да затварят пазари, това би влошило кризата", каза германският министър на земеделието Джем Йоздемир на пресконференция в Щутгарт.

Глобалните цени на пшеницата се покачиха поради опасенията за доставките след февруарската инвазия на Русия в Украйна, която преди това представляваше 12% от световния износ.

Индия забранява износа на пшеница

Индия забранява износа на пшеница

Решението влиза в сила незабавно

Скокът на цените, изострен от недостига на торове и лошите реколти, подхрани инфлацията в световен мащаб и породи страховете от глад и социални вълнения в по-бедните страни.

Това също доведе до опасения относно нарастващия протекционизъм след спирането на износа на палмово масло от Индонезия и решението на Индия на износа на пшеница.

Индия, вторият по големина производител на пшеница в света, заяви, че фактори, включително по-ниско производство и рязко по-високи глобални цени, означават, че се тревожи за продоволствената сигурност на собствените си 1,4 милиарда души.

Експортните сделки, договорени преди издадената в петък директива, все още могат да бъдат изпълнени, но бъдещите пратки се нуждаят от одобрение от правителството, се казва в него.

Но износът може да се осъществи и ако Ню Делхи одобри искания от други правителства "за задоволяване на техните нужди от продоволствена сигурност".

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Досега имаше опасение за качеството й

В четвъртък Ню Делхи заяви, че изпраща делегации в Мароко, Тунис, Тайланд, Виетнам, Турция, Алжир и Ливан "за проучване на възможностите за увеличаване на износа на пшеница от Индия".

Не беше ясно дали тези посещения ще се състоят.