Европа приключи лошата година по отношение на инфлацията с известно облекчение, тъй като покачването на цените отново намаля, съобщава "Асошиейтед прес".

Въпреки че разходите за живот остават болезнено високи, забавянето е знак, че най-лошото може да е преминало за уморените потребители.

Индексът на потребителските цени за 19-те страни в еврозоната се повиши с 9,2% през декември спрямо година по-рано - най-бавният темп от август насам, соча последните данни на статистическата агенция на Европейския съюз - Евростат.

Това е вторият пореден спад на инфлацията от юни 2021 г. През ноември процентът се понижи до 10,1%, след като достигна рекордните 10,6% месец по-рано.

Домакинствата и предприятията в цяла Европа са измъчвани от нарастващите разходи за енергия, след като войната на Русия в Украйна, започнала през февруари, предизвика хаос на пазарите на петрол и природен газ и се превърна в основния двигател на инфлацията.

Инфлацията в Германия се забавя до 9,6 процента

Инфлацията в Германия се забавя до 9,6 процента

Спадът на инфлацията в края на годината се дължи главно на три фактора

Последните цифри показват, че енергийната криза засега може би отслабва. Покачването на цените на енергията се забави до 25,7%, което е спад в сравнение с 34,9% през ноември и 41,5% през октомври.

Цените на природния газ паднаха от най-високите си стойности за всички времена от това лято, тъй като Европа до голяма степен запълни газохранилищата си за зимата с доставки от други страни, а по-топлото от обичайното време намали страховете от недостиг през отоплителния сезон.

Увеличението на цените на храните - другият голям фактор, който стимулира инфлацията в Европа, остана доста стабилни. През декември цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 13,8% на годишна база, което е малко по-високо от предходния месец.

Инфлацията се влоши и заради затруднения в доставките на суровини и части на фона на възстановяващото се глобално потребителско търсене след края на ограниченията, наложени от COVID пандемията.

Рискът от рецесия в еврозоната расте

Рискът от рецесия в еврозоната расте

Предупреждение от ЕЦБ

"Вероятно пикът на инфлацията вече е зад гърба ни, но много по-важно за икономиката е дали инфлацията ще се върне структурно към 2% оттук-нататък", отбеляза Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в ING Bank.

Т.нар. базова инфлация, която изключва променливите разходи за храна и енергия, се покачи до 5,2% миналия месец спрямо 5% през ноември, тъй като се повишиха цените както за услугите, така и за стоки като дрехи, уреди, автомобили и компютри. Колийн и други икономисти уточниха, че това означава, че служителите на Европейската централна банка вероятно ще предложат повече повишения на лихвените проценти, за да върнат инфлацията до целта си от 2%.

Миналия месец ЕЦБ повиши своя референтен лихвен процент с половин пункт, като леко забави своя рекорден темп на повишаване на лихвените проценти, но със заявката, че предстоят още увеличения.

"Икономиката на еврозоната в най-добрия случай е в стагнация и постоянно силната базова инфлация означава, че ЕЦБ ще се почувства задължена да продължи с цикъла си на затягане още известно време", посочи Андрю Кенингам, главен европейски икономист за Capital Economics.

ЕЦБ не очаква рецесията да укроти инфлацията

ЕЦБ не очаква рецесията да укроти инфлацията

Лагард призна за възможна лека рецесия