Инфлацията във Великобритания се покачи до най-високото си ниво за последното десетилетие. Тя достигна над два пъти по-висока стойност от заложената от правителството на фона на увеличаващите се енергийни сметки на домакинствата, предаде "Гардиън".

Индексът на потребителските цени, измерващ годишната инфлация, се е повишил до 4,2% през октомври спрямо 3,1 % през септември - най-високото равнище от ноември 2011 г. насам.

В резултат на драстичния скок на цените на газа и електроенергията за домакинствата този показател е по-висок от прогнозите на икономистите в лондонското Сити. Той е и далеч над целта от 2%, определена от британското правителство за Английската централна банка.

Инфлацията в Германия се покачи до 4,5% през октомври

Инфлацията в Германия се покачи до 4,5% през октомври

Цените на стоките скочиха със 7% на годишна база, a цените на енергията с 18,6%

Увеличението ще окаже натиск върху банката да повиши лихвените проценти още от следващия месец.

Цените на природния газ се покачиха до рекордни нива, след като икономиките по света излязоха от пандемичните локадуни , а доставките на руски газ за Европа не успяха да задоволят търсенето.

Скокът на годишната инфлация във Великобритания, който отразява ограничаването на покупателната способност на домакинствата, се дължи и на по-високите цени в ресторантите и хотелите след частичното премахване на намалението на ДДС за сектора на хотелиерството, както и на рязкото покачване на цените на автомобилите втора употреба.

Associated Press: Защо инфлацията в САЩ е толкова висока и кога ще намалее?

Associated Press: Защо инфлацията в САЩ е толкова висока и кога ще намалее?

Икономисти се шегуват мрачно, че индексът на потребителските цени трябва да означава "индекс на потребителската болка"