Испания ще наложи временни данъци върху енергийни компании и банки, които трябва да генерират седем милиарда евро приходи през 2023-2024 г. и да помогнат на испанците да се справят с растящите цени на енергията и инфлацията, каза премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

Правителството очаква да събере два милиарда евро годишно през 2023 и 2024 г. от данък върху извънредните печалби на енергийните компании, направени през тази и следващата година, докато данъкът върху финансовите институции ще донесе 1,5 милиарда евро приходи годишно, каза Санчес пред парламента.

Акциите на банки като "Сабадел"и "Кайшабанк" паднаха с цели 8% след съобщението.

Санчес каза, че инфлацията, причинена до голяма степен от инвазията на Русия в Украйна, е най-голямото предизвикателство за Испания, като я оприличи на "сериозна болест на нашата икономика, която води до общо обедняване на нацията, особено на най-уязвимите групи".

Народната партия спечели регионални избори в Испания

Народната партия спечели регионални избори в Испания

Удар за управляващите социалисти

Санчес също обяви по 100 евро на месец  допълнителни стипендии за ученици и студенти на възраст над 16 години, които вече получават стипендии, и безплатни билети за многократни пътувания за крайградски влакове и влакове на средни разстояния от септември до края на декември.

Той също обяви голям реален държавен план за развитие, който планира изграждането на 12 000 жилищни единици в Мадрид.

В Будапеща протестират срещу увеличаване на данъците

В Будапеща протестират срещу увеличаване на данъците

Промяната ще засегне много малки фирми