На фона на глобалната зараза от Covid-19, Китай отчете годишен спадане на икономическото производство за първи път от 1992 г., когато Националното статистическо бюро започна да публикува броя на растежа на БВП на тримесечна база, пише South China Morning Post.

Реалният ръст на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие намалява с 6.8% на годишна база, по-лошо от пазарните очаквания.

Индустриалният сектор е най-силно засегнат от спирането на производството с годишно понижение с 9,6% на добавената стойност. Междувременно отрасълът на услугите отчете 5,2% спад на добавената стойност поради мерките за блокиране.

Въпреки по-слабия брой БВП, икономическите дейности се възобновяват от началото на март, тъй като предаването на вируса до голяма степен е под контрол в Китай. Оттогава се наблюдават подобрения в месечните показатели, включително промишленото производство, продажбите на дребно и инвестициите в дълготрайни активи.

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Потвърдени са общо 44 случая в централния град Ухан

В бъдеще се очаква през следващите тримесечия да има нисък едноцифрен ръст на БВП през годината, тъй като вътрешните икономически дейности до голяма степен се възобновяват. Траекторията на възстановяване обаче ще бъде до голяма степен обусловена от развитието на глобалните пандемични и контролни мерки, приети от други страни.

Пред тези предизвикателства китайските политици са на път да увеличат стимулиращите мерки. На заседание на Политбюро на 17 април е подчертано, че китайската икономика е изправена пред безпрецедентни предизвикателства и че трябва да се вземат мерки не само за поддържане на 6 "стабилности", включително на финансовите пазари и инвестиции, но и за осигуряване на 6 "ценни книжа" - а именно заетост, основен поминък, пазари, продоволствена и енергийна сигурност, стабилност на веригата на доставки и социални операции.

Ясно е, че стабилната заетост се превърна в основен приоритет на политиката за годината на фона на задълбочаващите се опасения относно нарастващата безработица. В същото време, предвид несигурността около световната икономика, китайските власти може да толерират по-нисък темп на растеж през тази година.

Те могат дори да се отклонят от обичая да определят конкретна цел за растеж по време на годишната сесия на Националния народен конгрес, която се забави и сега вероятно ще бъде свикан през май.

Трябват "драконовски" ограничения на пътуванията по света за ограничаване на коронавируса

Трябват "драконовски" ограничения на пътуванията по света за ограничаване на коронавируса

За да не се превърне в глобална епидемия

На този фон, Народната банка на Китай може да продължи да прилага подход за определяне на политики, базиран на данни. Паричното облекчение е фокусирано върху предприятия, застрашени от проблеми с паричните потоци, и е отделила общо 1,8 трилиона юана (250 милиарда щатски долара) за предоставяне на средства за повторно отпускане на кредити за задоволяване на ликвидните нужди на малките и средните предприятия.

За да се намалят разходите за финансиране, се увеличава и темпът на намаляване на лихвите.

На 15 април народната банка намали лихвата по едногодишните си средносрочни заеми с 20 базисни точки до рекордните 2,95 на сто. Впоследствие основният лихвен процент за едногодишния заем бе понижен с 20 базисни пункта на 20 април, а петгодишният - с 10 базисни пункта.

Както беше подчертано на заседанието на Политбюро на 17 април, следва да се предприемат по-нататъшни намаления на ставките, а коефициентът на резерв да поддържа ликвидността на пазара и да се подкрепи реалната икономика. Следващите съкращения могат да се случат, когато икономическите данни разкрият влошаващи се перспективи.

От фискална страна тази година правителството трябва да управлява по-голям дефицит, който ще се финансира чрез издаване на специални държавни облигации. Общата стойност на специалните облигации все още не е известна, но те бяха характеризирани като специални антиепидемични облигации на заседанието на Политбюро.

Помпео: Китай може да е знаел от ноември за коронавируса

Помпео: Китай може да е знаел от ноември за коронавируса

Отново кририкува Пекин и СЗО за укриване на истината

Постъпленията от емитирането могат да бъдат използвани за подпомагане на намаляване на данъци, субсидии за потребление и средства за облекчение за предприятията, както и за инфраструктурни проекти.

На местно ниво Министерството на финансите скоро ще зареди 1 трилион юана в специални облигации на местната власт, в допълнение към 1,29 трилиона юана на вече издадената квота. Подкрепена от разхлабването на финансовите условия, финансиращите средства на местните власти могат допълнително да стимулират и ускорят инвестициите в инфраструктура през тази година, като помогнат за намаляване на риска от страна на търсенето.

Китайският "увеличен" фискален дефицит, показател за ресурсите, мобилизирани от правителството, може да достигне 14,2 на сто от номиналния БВП тази година, спрямо 12,5 на сто през 2019 г.

Перспективите за възстановяване (V-образна форма) в Китай през второто тримесечие остават несигурни, тъй като външното търсене може да остане слабо на фона на блокирането в световен мащаб, а частичните мерки за социално дистанциране, които все още съществуват в Китай, продължават да тежат за части от сектора на услугите.

Но окуражаващата парична и фискална политика трябва да даде на страната благоприятна "възглавница".

Коронавирус: ЕС "гледа да не се конфронтира с Китай във връзка с жертвите"

Коронавирус: ЕС "гледа да не се конфронтира с Китай във връзка с жертвите"

За разлика от САЩ и Великобритания