Рязкото понижение на цените на петрола е в интерес на най-големите вносители от развиващите се страни. През октомври сортът "Брент" отбеляза спад от повече от 20%.

Този спад е болезнен за много инвеститори, но не и за най-големите вносители от развиващите се страни като Индия, Турция и Индонезия. През по-голямата част от годината тези страни страдат от силен долар, съчетан с по-високи цени на нефта.

Цената на петрола падна до най-ниското си ниво през 2018 г.

Цената на петрола падна до най-ниското си ниво през 2018 г.

60,29 долара - най-ниското ниво от ноември 2017 г.

"Повечето от тези страни са вносители на петрол. Спадът в цените на черното злато определено е положителен за тях, защото помага да се подобрят балансите им и да се намали инфлацията ", заяви шефът на аналитичния отдел в Ashmore Group, Ян Ден.

На свой ред, валутите на развиващите се страни също получиха подкрепа на фона на колапса на петрола. Вносителите сега трябва да обменят по-малки суми от местната валута за долари, за да купуват петрол.

Тръмп благодари на партньора си Саудитска Арабия за по-ниските цени на петрола

Тръмп благодари на партньора си Саудитска Арабия за по-ниските цени на петрола

САЩ щели да останат "стабилен партньор" на Саудитска Арабия

През изминалата седмица индийската рупия се е повишила с 1,7% спрямо долара. Филипинското песо и индонезийската рупия са се увеличили съответно с 1,1% и 1,5%. В същото време индексът MSCI Emerging Markets нарасна с 1,6% от началото на ноември, но от началото на годината той остава в червено с 16%.

Има още една добра новина, свързана с възможното смекчаване на търговските конфликти в света, особено ако срещата на лидерите на САЩ и Китай все пак се проведе преди предстоящата среща на върха на Г-20.

Независимо от това, централните банки от развиващите се страни все още се опасяват от инфлация, а някои все още са склонни да повишават лихвите, твърдят анализатори от Barclays. Индонезия, Филипините и Мексико засилиха монетарната си политика през последните седмици в опит да овладеят инфлацията.

Едно от причините за това поведение е, че все още не е ясно дали намаляването на цените на петрола е временно, частично повлияно от търговци, или е сигнал за по-сериозна промяна в модела на търсене и предлагане. Много от участниците в петролния пазар не се притесняват от свръхпредлагане през следващата година, като се позовават на продължаващия ръст на търсенето.