Членът на Европейския съюз Литва ще позволи на санкционирани руски стоки да преминават транзитно през територията й на път за руския ексклав Калининград, съобщи външното министерство на страната, променяйки политиката си след новите насоки на Европейската комисия по въпроса, предава Ройтерс.

Новите насоки последваха седмици на напрежение между Москва, Литва и Европейския съюз, което постави на изпитание решимостта на Европа да наложи санкции срещу Русия.

Калининград, който граничи само с държави от ЕС по суша и разчита на железопътен или автомобилен транзит през Литва за повечето стоки, бе засегнат тежко от прекъснатия сухопътен транспорт от континентална Русия след 17 юни поради санкции, наложени от Брюксел.

Санкциите предвиждат забрана на влизането в ЕС на определени руски продукти, като водка и стомана.

Европейската комисия (ЕК) напълно подкрепя Литва, въпреки признаването на разрешения железопътен транзит до Калининград. Това каза в четвъртък официалният представител на Европейската комисия Дана Спинант на брифинг в Брюксел.

"Литва прилага санкциите, приети на ниво ЕС. Ние напълно подкрепяме Литва, имаме обща цел - да приложим строги санкции, които оказват голямо влияние върху руската икономика", каза тя.

"Разбира се, абсолютно не е вярно, че сме се съгласили да преговаряме с Русия за прилагането на санкции", добави Спинант.

Тя подчерта, че последните разяснения на ЕК "не означават промяна в позицията на Брюксел" относно санкциите срещу Русия, те просто изясняват режима за тяхното прилагане за националните власти.

Тя също така отбеляза, че въпросът за дълбочината и интензивността на контрола на железопътните товари, отиващи за Калининград, е "в компетенциите на литовските власти".

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още има да се работи по забраната на Европейския съюз за транзита на санкционирани стоки към руската територия Калининград.

"Работата и контактите ще продължат, защото все още има редица въпроси, на които трябва да се отговори", каза Песков пред репортери.

По-рано Москва каза, че ограничаването на сухопътния транзит на стоки от Русия до Калининград представлява незаконна блокада; Литва каза, че няма друг избор, освен да прилага правилата, наложени от Брюксел.

"Това решение, което премахва ограниченията върху определен набор от продукти, транспортирани с железопътен транспорт, е демонстрация на реализъм и здрав разум", написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в имейл в сряда и добави: . "Въпреки че все още имаме въпроси относно съдържанието на този документ."

Губернаторът на Калининград Антон Алиханов написа в "Телеграм", че новите насоки са "само първата необходима стъпка" за разрешаване на безизходицата: "Ние ще продължим да работим за пълното премахване на ограниченията".

Указанията на ЕК, публикувани в сряда, гласят, че търговските санкции не трябва да се прилагат за транспорта между Русия и нейния ексклав, стига обемите да не надвишават средните стойности за последните три години, отразявайки "реалното търсене на основни стоки там".

Въпреки че заяви, че ще следва насоките, външното министерство на Литва каза в изявление, че по-ранните правила, които блокираха транспортирането на много санкционирани товари до Калининград, били "по-приемливи".

"Транзитните правила на Калининград могат да създадат неоправдано впечатление, че трансатлантическата общност смекчава своята позиция и политика на санкции спрямо Русия", се казва в изявлението.

Членовете на ЕС бяха натоварени да наблюдават търговията между Русия и Калининград, за да проверят за заобикаляне на санкциите, като например да се уверят, че няма "никакви необичайни потоци или търговски модели".

Транзитът на санкционирани военни стоки и стоки и технологии с двойна употреба остава напълно забранен.

Калининград, който има балтийско пристанище и е дом на около един милион души, беше анексиран от Съветския съюз от Германия след Втората световна война и е свързан с останалата част от Русия само през територията на ЕС, главно с железопътен транспорт през Беларус и Литва.

Стоки, които попадат в хуманитарни или основни категории, като храни, винаги са били освободени от санкциите. Пътническият трафик не е забранен и до Калининград все още може да се стигне по въздух или по море.

В Русия плашат с война при блокада на Калининград

В Русия плашат с война при блокада на Калининград

Джабаров: При заплаха за нашата сигурност със загуба на територия ще предприемем крайни мерки