Международната рейтингова агенция Moody's постави рейтинга на Турция в списъка за преразглеждане към понижение. Това става без предупреждение, каквато е обичайната практика.

Към момента Moody's оценява Турция с рейтинг "Baa3", припомня BBC.

Според агенцията, нуждата от преразглеждане идва от необходимостта от оценка на последствията от неуспешния опит за военен преврат и влиянието му върху икономиката и средносрочната перспектива за страната.

Припомняме, вчера рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Турция, въпреки че засега го оставя на предишното му ниво – едно над „боклук”. Другата агенция Standard & Poor's определя Турция като страна в умерено висок риск за инвестиции и също ще прави нова оценка на икономическите възможности на страната.

Преразглеждането се дължи на необходимостта от оценка на средносрочното влияние на неуспешния военен преврат върху икономическия растеж на Турция, законотворческите институции и външните фактори, като се взимат предвид вече съществуващите проблеми в тези области", пише в съобщението на рейтинговата агенция.

Агенцията допълва, че при преразглеждането на рейтинга ще бъде отчетен устойчивият спад на вътрешното търсене, който е много вероятно да натежи на икономическия растеж през следващите няколко години.

Moody’s подчертава политическите проблеми на Турция, които се задълбочават след опита за преврат. В съобщението на агенцията се посочва, че политиката в страната става все по-непредсказуема, което отблъсква чуждите инвеститори и ограничава достъпа на страната до ликвидност.