Руската икономика се очаква да расте по-бързо от всички развити икономики тази година, според Международния валутен фонд, цитиран от CNBC.

Икономиката на Русия се очаква да нарасне с 3,2% през 2024 г., каза МВФ в последната си световна икономическа перспектива, публикувана във вторник, надхвърляйки прогнозните темпове на растеж за САЩ (2,7%), Обединеното кралство (0,5%), Германия (0,2%) и Франция ( 0,7%).

Прогнозата вероятно ще разочарова западните нации, които се опитаха да изолират икономически и да накажат Русия за нейното нахлуване в Украйна през 2022 г, пише CNBC.

Русия твърди, че западните санкции срещу нейните критични индустрии са я направили по-самостоятелна и че частното потребление и вътрешните инвестиции остават устойчиви.

Междувременно продължаващият износ на петрол и суровини към страни като Индия и Китай, както и предполагаемото избягване на санкции и високите цени на петрола, позволиха на Русия да поддържа стабилни приходи от износ на петрол.

Военно-промишленият комплекс на Русия също се разшири значително по време на войната, тъй като разходите за отбрана и производството нараснаха рязко. Накратко, Русия се адаптира към "нова норма", тъй като икономиката й е поставена на военна основа.

МВФ прогнозира, че икономическият растеж на Русия ще се забави през 2025 г., но ще намалее до 1,8%, "тъй като ефектите от високите инвестиции и силното частно потребление, подкрепено от ръста на заплатите в стегнатия пазар на труда, избледняват".

Базираният във Вашингтон МВФ включва САЩ, Обединеното кралство, най-големите икономики в еврозоната, Канада и Япония като напреднали икономики. Русия, Китай и Индия остават съответно в категориите "нововъзникващи и развиващи се" Европа и Азия.

Очаква се руската централна банка да задържи основния си лихвен процент на 16% на следващата си среща за определяне на лихвените проценти на 26 април, показа проучване на Ройтерс миналия месец. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват лихвите да останат на 12,5% до края на 2024 г., което е много над целта на централната банка за инфлация от 4%.

След като започна петия си мандат на поста, руският президент Владимир Путин обеща да повиши стандарта на живот в Русия, като увеличи разходите за образование, здравеопазване и обществена инфраструктура. Той също така сигнализира, че данъците за по-големите компании и по-богатите хора ще се повишат.

Русия амбицирана да изведе икономиката си до топ 4 в света до 2030 г.

Русия амбицирана да изведе икономиката си до топ 4 в света до 2030 г.

За целта Москва трябва да действа бързо и в различни посоки