Международният валутен фонд има огромно желание да подкрепи Аржентина и страната може да бъде кандидат за получаване на финансиране чрез своя Тръст за устойчивост и стабилност (RST). Това обяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева.

Очаква се Георгиева да се срещне лично с новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей по време на посещението му във Вашингтон тази седмица.

Според нея най-важният начин, по който Аржентина може да си помогне, е като се справи с макроикономическите дисбаланси, които са се натрупали. По думите й МВФ има желание да подкрепи Аржентина, да се справим с дълбокия проблем с инфлацията, да създаде среда за растеж, ръководен от частния сектор, който може да подобри повишаване на заетостта и икономиката като цяло.

Наличието на текуща програма е предпоставка за използване на Тръста за устойчивост и стабилност на МВФ, който беше стартиран, за да помогне на уязвимите държави със среден доход и островни страни и предоставя достъп до нисколихвени заеми на около 140 нации.

Една от най-големите програми на МВФ на стойност 44 млрд. долара е насочена именно към подпомагане на Аржентина.

Катар отпусна заем от 775 млн. долара на Аржентина

Катар отпусна заем от 775 млн. долара на Аржентина

Със средствата Аржентина ще погаси вноска по дълга си към МВФ