Намалява броят на европейците, които искат да бъдат самонаети, показват данните от изследване на Евробарометър "Предприемачеството в ЕС и извън него", което оценява обществените нагласи към различни въпроси, свързани с предприемачеството.

През 2012 г. 37% от анкетираните европейци казват, че биха искали да бъдат самонаети, а по-голямата част (58%) биха предпочели да бъдат наети служители.
За сравнение през 2009 г., 45% са пожелали да бъдат самонаети, докато 49% са заявили, че биха предпочели работа като служители.

Такава тенденция се наблюдава и в Китай и САЩ. Тя отразява текущата икономическа ситуация с по-неблагоприятни перспективи за бизнес и повишаване на желанието за сигурна работа.

Самостоятелната заетост като цяло е по-популярна сред респонденти, които не са членки на ЕС. Най-популярна е в Турция (82% спрямо 15%, които предпочита да са наети), следвана от Бразилия (63% срещу 33%), Китай (56% срещу 32%), Хърватия (54% срещу 40%) и Южна Корея (53% срещу 46%).

Има обаче и такива страни извън ЕС, където тенденциите са в съответствие с тези на страните в ЕС, например Норвегия, където 73% от анкетираните предпочитат да бъдат наети работници и само 23% казват, че предпочитат да са самонаети. Така стоят нещата и в Швейцария (58% срещу 39% ) и Израел (58% срещу 34%).

В Съединените щати също нараства предпочитанието към това да бъдеш нает служител - от 37% до 46%.

В шест държави-членки на ЕС мнозинството от анкетираните казват, че по-скоро биха предпочели да бъдат самонаети, отколкото наемни служители. Най-голям процент от желаещи сами да си бъдат шеф има в Литва (58%) и Гърция (50%).

Самостоятелната заетост е най-малко популярна в Швеция (22%), Финландия (24%), Дания (28%) и Словения (28%).

В 19 от 27-те страни-членки мнозинството от анкетираните заявяват, че биха предпочели да бъдат наети служители, като най-висок е този процент в Швеция (74%) и Финландия (73%).

Най-малък интерес към работа като наемен служител има в Литва (32%) и България (40%).

Сами да си бъдат шеф предпочитат най-вече мъжете и младите хора. Мъжете са по-склонни от жените да предпочитат самостоятелна заетост (42% срещу 33%), докато жените са по-склонни да предпочитат да работят като служители (63% срещу 53%).

По-младите респонденти са по-склонни да изразят предпочитание за самостоятелна заетост: 45% от младежите на възраст от 15 го 24 години заявяват, че биха предпочели да бъдат самонаети, докато процентът при хората в останалите три възрастови групи е 35-37%.