Турската лира достигна рекордно ниско ниво от 17,17 спрямо долара, губейки умопомрачителните 9 процента от стойността си за един ден, след опасенията относно растящата инфлация на фона на натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган за намаляване на основните лихвени проценти с 5 процента от септември насам, предаде ДПА.

Отделно лирата отбеляза най-ниското си ниво от 19,43 спрямо еврото, преди да възстанови някои загуби, след като централната банка се намеси, за да продаде чуждестранна валута на пазарите.

Не спират рекордните сривове на турската лира

Не спират рекордните сривове на турската лира

Очакват се решения на централната банка на Турция

Анализатори предупреждават, че банката изчерпва арсенала за защита на болната лира и наричат ​​тактиката на Ердоган безразсъдна.

Валутната криза нанесе сериозен удар върху и бездруго изпитващата затруднения развиваща се икономика и сее трудности за домакинствата в цялата страна.

"Администрацията на Ердоган загуби контрол върху макрофинансовата история", написа Тимъти Аш, турски анализатор в BlueBay Asset Management в "Туитър".

Турската лира удари ново историческо дъно

Турската лира удари ново историческо дъно

Централната банка се намесва

Турската валута загуби близо 35% от стойността си спрямо долара през последния месец.

Като цяло лирата загуби 56% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

По-ниските стойности ще помогнат за стимулиране на икономическия растеж, заеми и създаване на работни места, твърди Ердоган в своята неортодоксална теория.

Повечето анализатори обаче твърдят, че Турция рискува икономически сътресения през следващите месеци, включително висока инфлация и висока безработица, в случай че стойностите продължат да падат.

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Президентът на Турция няма да направи компромис за лихвите

Мнозина турци изпитват затруднения да свържат двата края с официална инфлация от над 20 процента. Местните медии са пълни с кадри на дълги опашки за евтин хляб, квоти за определени стоки в супермаркетите и паническо изкупуване на стоки от първа необходимост.

Високата инфлация удря покупателната способност почти на дневна база, дори след като минималната работна заплата за 2022 г. беше повишена с 50 процента.

"Вчера 4 250 лири купиха 275 долара, днес са 250 долара", написа в "Туитър" бившият премиер и лидер на опозиционната Партия на бъдещето Ахмет Давутоглу, визирайки новата минимална заплата.

"Стига! Не можеш да се кандидатираш, спешно обяви предсрочни избори!", настоя той.

Турската лира се клатушка близо до дъното, докато централната банка се намесва, а Ердоган говори

Турската лира се клатушка близо до дъното, докато централната банка се намесва, а Ердоган говори

Ердоган продължава със стратегията за рязко намаляване на лихвите